Kodin tunne syntyy muistoista, aisteista ja ihmisistä

SATO tarjoaa vuokra-asuntoja, joista asukkaat tekevät koteja. Uusi "Mikä tekee kodista kodin?" markkinointikonsepti kutsui asukkaat miettimään, mistä kodin tunne syntyy.

SATOn vuokra-asunto on koti, kun siellä asutaan

Jokainen asunto ei vielä ole koti. Mutta mistä kodin tunne oikein syntyy? Tätä kysymystä pohtii SATOn kesällä 2018 lanseerattu markkinointikonsepti ”Mikä tekee kodista kodin?”

”SATO omistaa asuntoja, mutta niistä tulee koteja vasta, kun ihminen muuttaa sisälle”, sanoo SATOn markkinointijohtaja Sanna Marttinen. ”Halusimme välittää sitä ajatusta, että SATOn kodista saa tehdä omannäköisensä. Sitä saa rakastaa ja siellä saa asua pysyvästi. Uskomme, että ihminen, joka elää omannäköistään elämää, välittää positiivista tunnetta myös ympäristöönsä.”

Kotona on oma rauha

Uusi konsepti lähti liikkeelle oivalluksesta, että kodin tunne syntyy jokaiselle hieman eri tavalla – ja monen aistin välityksellä. Mainosvideolla ääneen pääsivät SATOn vuokrakotien asukkaat, jotka kertovat omin sanoin, mikä kodin tunteen luo: miltä kodissa näyttää, tuntuu, kuulostaa tai tuoksuu?

”Kun pojan kanssa ollaan kotona, niin tää koti kuulostaa elämältä”, kertoo esimerkiksi videolla esiintyvä Janne Ruokonen, joka asuu 2,5-vuotiaan poikansa Joonan kanssa SATOn vuokra-asunnossa Tapiolassa.

Yksi asia yhdisti kaikkia haastateltuja asukkaita: koti on turvapaikka, jossa voi vetäytyä omiin oloihin.

”Kodin tunne syntyy, kun näen, että poika viihtyy ja leikkii omassa huoneessaan, ja tiedän, ettei kukaan tule rikkomaan sitä rauhaa”, kertoo Ruokonen.

SATOn vuokra-asunto on turvasatama

Kodin tekevät monelle asuinkumppanit: lapset, puoliso, naapurit tai lemmikki. Lisäksi kotoisuuteen liittyy tunne pysyvyydestä, vaikka koti olisikin vuokra-asunto.

”Täällä on mukavat naapurit ja hyvä fiilis asua. Turvallinen olo syntyy siitäkin, kun tiedän, ettei kukaan myy asuntoa alta”, kertoo yksi haastatelluista asukkaista.

Aitoa tunnetta

Kodin tunteen pohtiminen linkittyy tiiviisti SATOn rooliin asumisen mahdollistajana.

”Vuokrakoteja tarjoavana yrityksenä pohdimme paljon, miten mahdollistamme kodin tunteen jokaiselle asukkaallemme”, sanoo SATOn markkinointi- ja viestintäjohtaja Miia Eloranta.

Aitoa tunnetta halutaan välittää läpi koko viestinnän. Siksi myöskään SATOn vuosikertomus- tai brändikuvissa ei käytetä studioita ja malleja, vaan oikeita asukkaita oikeissa kodeissa.

Sanna Marttisen mukaan on hyvä saada ihmiset kiinnittämään huomiota kodin tunteeseen ja kotiin liittyviin tarinoihin ja muistoihin. Se auttaa hahmottamaan itselle tärkeitä asioita nykyisessä ja tulevissa asunnoissa.

”Kodin tunne on tärkeä asia jokaisen ihmisen arjessa. Jos kodin elementit hahmottaa mielessään, syntyy paras ja turvallinen koti helposti myös asunnon vaihtuessa”, Marttinen miettii.

Tilataideteos pohti kodin tunnetta Jätkäsaaressa

Syyskuussa kodikkuutta käsiteltiin myös nykytaiteen keinoin, kun asukkaiden kerhohuone Jätkäsaaren Rionkatu 11:ssa muuntautui Miltä koti tuntuu? -tilateokseksi. SATOn yhteistyössä Helsinki Contemporary -taidegallerian kanssa toteuttama installaatio kutsui vierailijat pohtimaan kodin tunnetta eri aistien välityksellä.

”Markkinointia tehdään tänä päivänä myös tekojen kautta. SATOn yhteistyö taiteilijoiden kanssa on hyvä esimerkki uudenlaisesta tekemisestä. Jatkamme rohkeiden bränditekojen sarjaa myös ensi vuonna", sanoo SATOn markkinointi- ja viestintäjohtaja Miia Eloranta.

Näyttelyn kuratoivat muotoilija Tero Kuitunen ja kuvataiteilija Rauha Mäkilä. Kaksikko kokosi kerhotilaan kotia muistuttavan kokonaisuuden, jossa eri huoneet ja eri taiteilijoiden teokset kävivät harmonista vuoropuhelua. Kävijä saattoi esimerkiksi bongata ruokasalin kattauksesta keraamisia meren hedelmiä, ihastella makuuhuoneessa kirpputoritavaroista koottuja installaatioita ja koskettaa parvekkeella viherteoksen metsänpohjaa.

Taiteilijoita ilahdutti SATOn rohkeus lähteä ennakkoluulottomasti mukaan uudenlaiseen, taide edellä toteutettavaan yhteistyöhön.

”Tästä asetelmasta saatiin todella luotua jotain täysin uutta”, toteaa Eloranta.