5 vinkkiä, joilla pidät kodin lämpimänä ja patterit toimivina

Kun ulkona viilenee, on aika palautella mieleen perusasiat vuokra-asunnon lämpöpattereista. Mitä tehdä, jos patteri ei lämpeä tai ikkuna on aamuisin kostea? SATOn huoltopäällikkö Juha Saario ja talotekniikkapäällikkö Robert Andersson vastaavat.

Talvisin vilpoisasta ulkoilmasta on ihanaa tulla lämpöiseen kotiin. SATOn lähes kaikissa kohteissa asuntoa lämmittää termostaattinen lämpöpatteri, joka menee itsestään päälle, kun huoneen lämpötila laskee alle 21 asteen.

Pattereiden automaattisuudesta huolimatta moni asia lämmityksessä on asukkaan omalla vastuulla. Alta löydät tärkeimmät vinkit, jotka jokaisen tulisi tietää kotinsa lämpöpattereista.

1. Sohva irti patterista

Patterin toiminta perustuu lämpimän ilman jatkuvalle kierrolle, joten patteri vaatii tilaa ympärilleen toimiakseen kunnolla. Kun lämmin ilma jää kiertämään termostaatin läheisyyteen, lämpömittari tulkitsee huoneenlämmön riittäväksi ja sulkee patterin, vaikka lämmin ilma ei todellisuudessa olisi päässyt termostaatin välitöntä läheisyyttä pidemmälle.

Riittävä tila patterin ilmankierrolle on noin puoli metriä seinästä.

“Patterin termostaattiventtiilin lähelle ei myöskään kannata laittaa lämpenevää sähkölaitetta, kuten televisiota. Sähkölaite lämmittää ilmaa ja sulkee termostaatin”, SATOn huoltopäällikkö Juha Saario kertoo.

2. Patterin optimilämpötila

Jos pidät viileämmästä ilmasta, voit säätää termostaattia pienemmälle. Kaikki SATOkotien termostaatit on kuitenkin säädetty optimilämpötilaan eli 21 asteeseen, joka on energiatehokas ja terveellinen sisälämpötila. Kun keskilämpötila nousee kesällä tarpeeksi korkealle, patterit sulkevat itse itsensä.

Jos patteri on kylmä, syynä voi yksinkertaisesti olla se, että huonelämpötila on termostaatin mukaan tarpeeksi korkea.

Huoltoyhtiöön kannattaa ottaa yhteys, kun patteri ei lämpeä missään vaiheessa; pitää meteliä tai huoneistossa on kylmä.

3. Älä ilmaa patteria itse

Jos lämpöpatteri ei lämpene kunnolla, venttiili voi olla tukossa tai viallinen. Huoltomies korjaa tai tilaa venttiilin uusimisen.

4. Isoja tekstiilejä ei kannata laittaa patterille kuivumaan

Vesikiertoisen patterin päällä voi kuivattaa pieniä vaatekappaleita, kuten märkiä sukkia, mutta isommat tekstiilit estävät patterin ilmankulun ja -kierron.

5. Pidä patteri puhtaana

Pöly on hyvä lämmöneriste ja syö patterin tehoa.

“Paras väline puhdistukseen on ehdottomasti vanhanaikainen pölyhuiska”, Saario kertoo.

Lisäksi pattereita voi puhdistaa liinalla ja miedolla pesuaineella.

Lämpöpattereiden kaverit

Perinteisten termostaatilla toimivien levypatterien lisäksi SATOkodeissa on käytössä modernimpia lämmitysmuotoja.

“Monessa uudessa kohteessa on käytössä lattialämmitys, jossa putket kiertävät lattian alla. Se on energiatehokkain lämmitystapa ja kieltämättä mukavin asukkaalle. Kun asunnossa on lattialämmitys, muuta lämmitystä ei tarvita”, talotekniikkapäällikkö Robert Andersson kertoo.

Robert lisää, että jo noin 21 000 SATOkodissa on lämpötila-anturi, joka mittaa vuokra-asunnon lämpötilaa ja kosteutta.

”SATOn palvelupäälliköt katsovat säännöllisesti talojensa lämpötilatietoja ja reagoivat tarvittaessa muutoksiin, ja asukkaat näkevät lämpötilan OmaSATOsta."

Robertin tehtävänä on seurata SATOkotien energiankulutusta ja reagoida, mikäli niissä esiintyy jotakin poikkeuksellista. Hän muistuttaa, että pattereiden toimivuuden lisäksi huomioon on otettava muitakin tekijöitä lämmön ylläpitämiseksi.

Ilmaventtiilit kannattaa huoltaa tasaisin väliajoin, jotta lämpö pysyy tasaisena. Myös ikkunoiden tiivistys on tärkeää, sillä vuotava ikkuna imee huoneeseen kylmää ilmaa. Juha puolestaan neuvoo, että ikkunoita ei kannata peittää öisin liian tiiviillä rullaverholla.

Kun ikkuna kylmenee talvella ja verhon takaa pääsee sisään pieni määrä lämmintä ilmaa, se tiivistyy vedeksi ja aiheuttaa pitkään jatkuessaan ikkunanpieliin kosteusvaurioita.

“Kun jääkaapista ottaa kylmän limupullon huoneenlämpöön, se alkaa hikoilla. Sama tapahtuu ikkunoille. Siksi paras pimennyskeino on ikkunoiden väliin asennettu sälekaihdin”, Juha vinkkaa.

Pulputtaako patteri? Eikö jokin toimi? Kurkista vastuunjakotaulukosta, kuuluuko huoltotoimenpide sinun vai SATOn vastuulle ja tee tarpeen tullen vikailmoitus OmaSATOssa.