5 x syksyn puuhia

Hyödynnä keittiön perusaineksia siivouksessa ja metsän aarteita ruoanlaitossa. Samalla säästät luontoa.

1. Pesuaineet keittiöstä

Tee ruokasoodasta ja vesitilkasta tahna ja laita sitä pehmeään sieneen. Näin puhdistat ruoanjämät uunivuoasta sekä pyyhit pinttymät teekupeista ja lasisesta kahvikannusta.

Uunin puhdistat seoksella, jossa on 2 ruokalusikallista suolaa, saman verran ruokasoodaa ja tilkka vettä. Sivele uuni aineella, anna sen vaikuttaa yön yli, hankaa karkealla sienellä ja pyyhi kostealla liinalla.

Puiset ja muoviset leikkuulaudat taas raikastat sitruunalla. Halkaise sitruuna kahtia ja hiero puolikkaalla laudan pintaa.

Ruostumattoman teräksen kiillotat suolaan kastetulla sitruunanpuolikkaalla.

Lattiakaivon saat vetämään, kun kaadat kaivoon 0,5–1 desilitraa ruokasoodaa ja 1–2 desilitraa väkiviinaetikkaa. Kun sihinä loppuu, kaada kaivoon 10 litraa kiehuvaa vettä.

2. Sienimetsä kutsuu

Haperot, tatit ja rouskut ovat alkusyksyn sieniä. Kantarellien sato jatkuu lokakuuhun. Metsässä voit törmätä myös suppilovahveroihin.

Säilö sienet kuivaamalla tai pakastamalla. Tee niistä säilykkeitä ja hillomaisia lisäkkeitä eli chutneyja. Kuivata sienet kasvikuivurilla, jolloin ne eivät pilaannu. Uunissa ne kypsyvät herkästi kuivumisen sijaan.

Säilötyistä sienistä teet keiton, muhennosta, pastakastikkeen tai piiraan. Liota kuivattuja sieniä ennen kokkaamista.

3. Mausta itse makuvedet

Tee maukas makuvesi itse, niin säästät pennosia. Itse tehty makuvesi on myös ekovalinta, kun juoma tulee kaupan hyllyn sijaan omasta hanasta ilman pitkiä kuljetusmatkoja ja teollista valmistusta.

Valmista makuvesiä vaikka vadelman, rantamintun tai mustaherukan lehdistä. Parhaiten saat maun irti, kun laitat ne tilkkaan kiehuvaa vettä, jäähdytät veden ja laimennat sitä kylmällä vedellä.

4. Pyöräytä voimasmoothie

Smoothie muuttuu vitamiinipommiksi, kun lisäät banaanin, rahkan ja mansikoiden kaveriksi kiehautettua nokkosta. Uusia nokkosenversoja saat leikkaamalla vanhan puskan. Käytä pitkiksi kasvaneista nokkosista vain lehdet.

Nokkosta voi myös kuivata jauheeksi ja lisätä jauhetta jogurttiin tai smoothiehen.

5. Loihdi hilloja

Tee hilloa puolukoiden ja karpaloiden lisäksi myös pihlajanmarjoista. Karoteenia ja c-vitamiinia runsaasti sisältävästä pihlajanmarjasta ja porkkanasta syntyy maistuva seos. Maista pihlajanmarjoja, sillä vierekkäistenkin puiden sato voi erota toisistaan. Ensimmäisten yöpakkasten jälkeen pihlajanmarjojen kirpakka maku lempeytyy.

Asiantuntijoina kehittämispäälliköt Teija Jerkku ja Arja Hopsu-Neuvonen Marttaliitosta.