Joulunajan muistilista

Jouluun ja vuodenvaihteeseen liittyy touhua ja tohinaa. Nämä vinkit helpottavat puuhiasi.

Joulun muistilista

Ennen aattoa — keittiön joulusiivous

  • Ennen suurta ruokajuhlaa on hyvä hetki pestä liesituuletin tai ­kupu sekä rasvasuo­datin. Voit puhdistaa suodattimen astiapesu­koneessa tai käsin. Mitä puhtaampi suodatin on, sen paremmin se sitoo rasvahiukkasia ja poistaa käryjä. Irrota ja puhdista samalla myös suodattimen alla oleva poistoilmaventtiili.
  • Uunin ja muiden laitteiden toimivuus kan­nattaa testata ajoissa ennen pyhiä.

Lue lisää hyviä siivousvinkkejä täältä.

Aattona — nauti kynttilänvalosta

  • Paras paikka kynttilälle on avoin tila, jonka lähellä tai yläpuolella ei ole mitään syttyvää tai kynttilän lämmöstä taipuvaa. Varmista myös, että lapset tai lemmikit eivät vahingossa kaada kynttilää.
  • Paloturvallinen kynttilänjalka on metallia, lasia, posliinia tai kiveä. Tarkistathan, että kynttilä pysyy siinä tanakasti.
  • Tuikkuja voi polttaa turvallisesti useitakin vierekkäin, kun asetat ne palamattomalle alustalle vähintään viiden sentin etäisyydelle toisistaan. Voit laittaa ne myös kellumaan veteen vatiin.

Juhlan jälkeen — mihin jäte?

  • Kinkun paistorasva ja muu ruokajäte kuuluu roskikseen, ei viemäriin tai w-­pönttöön. Paistorasvat ja öljyt aiheuttavat tukkeumia putkistossa. Laita nestemäinen rasva tiiviisti suljetussa astiassa sekajätteeseen. Hyytyneen rasvan voit laittaa myös biojätteeseen.
  • Käytetyt joulupaperit sopivat parhaiten energiajätteen joukkoon. Jos energiajätteen keräysmahdollisuutta ei ole, lahjapaperit menevät sekajätteeseen. Joulupaperit eivät kelpaa kotikeräyspaperiksi eivätkä keräyskar­tonkiastioihin. Hyväkuntoiset joulupaperit kannattaa säi­lyttää ja käyttää uudelleen. Ne sopivat hyvin esimerkiksi askarteluun.
  • Jouluna kertyy paljon myös kartonki-­, pahvi-­ ja paperipakkauksia. Tilaa säästyy kotona ja jäteastioissa, kun kun muistat litistää pakka­ukset, pakata ne tiiviisti sisäkkäin ja laittaa keräyskartonkiastiaan.
  • Joulukuusesta kannattaa ensin pilkkoa oksat, laittaa se sitten suureen jätesäkkiin ja viedä talon jätehuoneeseen, josta jätehuoltoyhtiö käy kuuset keräämässä. Muoviset tekokuuset ovat usein PVC -muovia ja kuuluvat siksi kaatopaikalle. Kunnallisten jäteyhtiöiden jäteasemat vastaanottavat joulukuusia yleensä maksutta tammikuun aikana. 

Lisätietoa jätteiden kierrätyksestä täältä