Koti kuntoon seuraavalle

Vuokrakodin loppusiivous on asukkaan velvollisuus, mutta millainen loppusiivous on riittävä? Siitä kertoo SATOn huoneistotarkastaja Niels Lipasti.

Niels Lipasti vierailee vuosittain noin 500–600 SATOkodissa. Kun asukas muuttaa pois, Lipasti käy arvioimassa asunnon kunnon ja mahdollisen remonttitarpeen. Siinä ehtii nähdä monenlaisia käsityksiä siisteydestä.

”Siisteyshän on suhteellista. Toiset ovat älyttömän siistejä ja pitävät kodistaan hyvää huolta, mutta eivät kaikki”, Niels kertoo.

SATOkodeissa asunnon loppusiivous on poismuuttavan asukkaan velvollisuus. Siihen kannattaa panostaa, sillä jos se jää tekemättä tai on hoidettu huonosti, paikalle pitää kutsua ammattisiivooja. Lasku lähetetään poismuuttaneelle asukkaalle.

”Muuttosiivous kannattaa aina suunnitella etukäteen ja tehdä työjärjestys vaikka ranskalaisilla viivoilla. Helpointa on siivota, kun koko asunto on tyhjennetty ja tavarat kannettu pois”, Niels sanoo.

”Muuttosiivous ei kuitenkaan ole kunnon viikkosiivousta kummempi juttu. Jos olet pitänyt kodistasi koko ajan huolta, niin loppusiivouskin sujuu. Ei tarvitse pelätä, että se on valtavan iso homma.”

Nämä kuuluvat hyvään loppusiivoukseen:

  1. Imuroi lattiapinnat ja pyyhi ne nihkeällä liinalla. Poista mahdolliset tahrat. Nielsin vinkki: ”Parketti- tai laminaattilattiaa kannattaa puhdistaa vähäisellä vedellä, ettei se mene pilalle.”
  2. Pyyhi keittiökalusteet ja poista tahrat. Muista puhdistaa myös liesituulettimen suodatin ja hellan sivut. Nielsin vinkki: ”Jääkaappi ja pakastin pitää sulattaa ja puhdistaa hallitusti, ettei vesi pääse valumaan lattioille tai kaapistoihin. Jääkaappi on hyvä pyyhkäistä saippualiuoksella, jossa on kloriittia tai ammoniakkipitoista pesuainetta (kuten Ajax), jotta seuraava asukas saisi puhtaan jääkaapin käyttöönsä.”
  3. Pese pesutilat ja sauna.
  4. Puhdista vessa, pesualtaat, kylpyhuoneen kaapit ja peili sekä amme tai suihkutilat.
  5. Puhdista lattiakaivot. Nielsin vinkki: ”Kädet kannattaa suojata kumihanskoilla, ja ei kun toimeen vain.”
  6. Poista mahdolliset tahrat ovista, ovenpielistä ja seiniltä. Nielsin vinkki: ”Seinät kannattaa mieluiten imuroida. Jos seinissä on nokea ja sitä alkaa pyyhkiä märällä rätillä, seinään jää helposti raitoja ja lopputulos on pahempi kuin alussa.”
  7. Tyhjennä vaatehuone ja kaapit, pyyhi ne puhtaiksi ja poista myös tahrat.
  8. Muista myös puhdistaa ilmanvaihdon tulo- ja poistoventtiilit. Puhdistamisessa voi käyttää hyödyksi imuria ja nihkeää liinaa.
  9. Jos sinulla on parveke tai kellarikomero, tyhjennä ja puhdista nekin.

Ammattilaisen tärkein neuvo

Kun Niels Lipasti astuu tyhjään asuntoon, siisteyttä arvioidessa hänellä on sisäinen ohjenuora: olisinko itse tyytyväinen, jos muuttaisin tähän asuntoon?

”Loppusiivous pitää ajatella niin, että itsestä olisi mukava muuttaa asuntoon. Jokaisesta meistä on kurjaa alkaa ensimmäisenä siivoamaan aiemman asukkaan sotkuja”, Lipasti sanoo.

”Kävin juuri asunnossa, jossa jo oven avatessa tuli vastaan pesuaineen tuulahdus. Sellaisesta tulee aina hyvä fiilis.”

Miten toimia astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen kanssa muuton yhteydessä? Niihin löydät vinkit täältä.

Haluaisitko aloittaa puhtaalta pöydältä? Kurkista SATOn vapaisiin vuokra-asuntoihin.

https://www.sato.fi/fi/vuokra-asunnot