Köyhän miehen lakkakakku hurmaa herkullisuudellaan

Alkusyksyn mehevimmän leivonnaisen salaisuus piilee karviaisissa ja porkkanoissa, jotka korvaavat hillasuon himoitut helmet. Anne-Maarit Rytkyn ohjeella loihdit marjaisan herkun kahvipöydän keskipisteeksi.

Anne-Maarit Rytky on Tilkankatu 23:n asukastoimikunnan puheenjohtaja ja taloyhtiön sydän, jonka taidokkaissa hyppysissä valmistuvat suolaiset ja makeat herkut. Rytkyn tarjoiluista nauttivat vuorollaan niin taloyhtiön talkoolaiset kuin asukastoimikunnan jäsenet.

Piipahdimme Rytkyn kahvipöydässä ja pääsimme maistamaan himoittua köyhän miehen lakkakakkua. Vaalea leivospohja saa ennen paistoa ylleen köyhän miehen lakkahilloa, joka yllättäen valmistuu karviaisista ja porkkanoista. Komeuden kruunaavat herkullinen vaniljakreemi ja tuoreet marjat.

Pyöräytä kahvipöydän komistus Rytkyn ohjeella ja hurmaa vieraat ikiajoiksi!

Köyhän miehen lakkahillo

3 kg karviaisia
1,5 kg porkkanoita raasteena
1,5 kg sokeria

  1. Keitä karviaiset ja porkkanaraaste pehmeiksi.
  2. Lisää sokeri ja sekoita hyvin.
  3. Purkita puhtaisiin astioihin ja anna jäähtyä.

Vaniljakreemi

3 dl kermaa
0,5 dl sokeria
puolikas vaniljatanko
2 rkl maizenaa

  1. Mittaa ainekset kattilaan.
  2. Kuumenna seosta koko ajan hämmentäen ja anna kiisselin kypsyä noin 5 minuuttia.
  3. Jäähdytä huolella.

Köyhän miehen lakkakakku

8 kananmunaa
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl kardemummaa
ripaus vaniljaa
ripaus suolaa

3 dl köyhän miehen lakkahilloa
3 dl vaniljakreemiä
tuoreita marjoja

  1. Erota kananmunan valkuaiset ja keltuaiset erillisiin kulhoihin.
  2. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
  3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
  4. Sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää keltuaisvaahdon joukkoon.
  5. Nostele valkuaisvaahto varoen taikinan joukkoon.
  6. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  7. Nostele lusikalla hillonokareita kakkutaikinan päälle sinne tänne.
  8. Paista 175–180-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
  9. Leikkaa jäähtynyt kakkulevy annospaloiksi. Koristele vaniljakreemillä ja tuoreilla marjoilla.