Asukkaan muistilista: Näin saat hyödyn irti ilmanvaihtojärjestelmästäsi

Tiedätkö, onko vuokra-asunnossasi painovoimainen vai koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä? Entä tiedätkö, miten niiden kanssa kannattaa toimia? Tämän luettuasi tiedät.

Jos kotona tuntuu tunkkaiselta, syy voi olla yksinkertainen.

”Aika yleistä on, että talvella kun on kylmä, tuloilma-aukkoja tukitaan ja suljetaan, jotta veto saadaan pienemmäksi. Näin estetään ilmanvaihtoa toimimasta”, sanoo SATOn asumisterveyspäällikkö Aulikki Erälinna.

Kun korvausilma ei pääse asuntoon oikeita reittejä, se tulee alipaineen pakottamana jostain muualta: postiluukusta, rakenteiden läpi tai jopa viemäristä. Tämä aiheuttaa sisäilmaongelmia, kuten hajuhaittoja ja epäpuhtauksia huoneilmassa.

Sama ilmiö tapahtuu, jos poistoilmaventtiilejä ei puhdisteta säännöllisesti ja ne pääsevät tukkeutumaan. Ilma ei vaihdu kunnolla silloinkaan, jos poistoilmaventtiilit säädetään tarkoituksella tai vahingossa vaikkapa puhdistuksen yhteydessä liian pienelle. Sen seurauksena kosteus ja epäpuhtaudet lisääntyvät huoneilmassa.

Jotta kotona olisi hyvä hengittää, jokaisen on hyvä tietää muutamia juttuja kotinsa ilmanvaihdosta.

Tällainen on painovoimainen ilmanvaihto

Jos asut vanhemmassa, 1960-luvulla tai sitä ennen rakennetussa talossa, siinä on lähes varmasti painovoimainen ilmanvaihto. Se perustuu yksinkertaisesti sisä- ja ulkoilman lämpötilaeroon.

Tuloilman, eli korvausilman aukot sijaitsevat silloin asuntosi olohuoneessa ja makuuhuoneissa. Poistoilma-aukot taas löytyvät keittiöstä ja WC-tiloista, sekä mahdollisesti myös vaatehuoneesta.

Perusperiaatteensa vuoksi painovoimainen ilmanvaihto toimii kaikkein tehokkaimmin talvella, jolloin ulkona on paljon kylmempää kuin sisällä. Kesäaikana ilma ei vaihdu yhtä tehokkaasti, kun sisä- ja ulkolämpötiloissa ei ole suurta eroa.

Painovoimainen ilmanvaihto ei tarvitse toimiakseen muuta kuin esteettömät aukot tuloilmalle ja oikein säädetyt poistoilma-aukot, joista sisäilma epäpuhtauksineen pääsee ulos.

Mitä voin tehdä, jos painovoimainen ilmanvaihto ei toimi?

Tarkista ensimmäiseksi, että tuloilmaventtiilit ja poistoilmaventtiilit toimivat.

Tee näin: Tuloilmaventtiilien toimivuuden voit tuntea raikkaan ilman virtana venttiilistä. Poistoilmaventtiilin imun voit todeta asettamalla talouspaperin venttiilin eteen. Mikäli veto toimii normaalisti, paperi jää imun tehosta venttiiliin kiinni.

Muista myös: Asukkaan vastuuseen kuuluu huolehtia ilmanvaihtoaukkojen ja suodattimien puhdistuksesta. Tuloilma-aukoissa on varsinkin vanhemmissa taloissa muoviset suodattimet, jotka asukkaan tulee irrottaa ja huuhdella lämpimällä vedellä tai laimealla pesuaineliuoksella pari kertaa vuodessa. Mahdolliset roskat imuroidaan ja kanava ympäristöineen pyyhitään nihkeällä liinalla. Huoltoyhtiö vaihtaa asukkaan puolesta pyöreänmalliset uudemmat venttiilit, joissa on paperinen suodatin.

Tutustu meidän Jussin venttiilinputsausvinkkeihin ›

Entä jos tuntuu vetoa? Tuloilmaventtiilejä ei saa mennä tukkimaan talvellakaan. Oikea tapa on säätää poistoilma-aukon imua, minkä voi kuitenkin tehdä vain huoltomies. Väärin säädetty poistoilmaventtiili yhdessä asunnossa voi aiheuttaa ilmanlaadun heikkenemisen myös naapurissa, koska asunnot on kytketty samaan poistoilmahormiin.

Painovoimaisen ilmanvaihdon tuloilmaventtiileissä voi myös olla talvi-ja kesäasento, jota asukas pystyy säätämään itsekin helposti. Tällöin aukko on talvella pienempi, ja vedon tunne pienenee.

Mitä tehdä kesäkuumalla? Kesäisin, kun painovoimainen ilmanvaihto on tehoton, kannattaa yksinkertaisesti avata tuuletusikkunat. Tuulettaa voi muutenkin silloin tällöin, esimerkiksi ruuanlaiton jälkeen tai kun lattiat on mopattu. Lyhyellä ristivedolla ylimääräinen kosteus poistuu tehokkaimmin.

Muistilista

  1. Puhdista suodattimet säännöllisesti
  2. Älä tuki tuloilma-aukkoja
  3. Vain huoltomies saa säätää poistoilmaventtiilejä

Näin toimii koneellinen ilmanvaihto

Jos asut uudessa asunnossa, siinä on koneellinen ilmanvaihto.

1970-luvulla ja 1980-luvulla rakennetuissa taloissa on usein koneellinen ilmanpoisto, mutta korvausilma tulee asuntoon ilman konevoimaa korvausilma-aukoista.

Koneellisessa ilmanvaihdossa raikasta suodatettua ilmaa johdetaan hallitusti sisään asuntoon ja imetään ulos ilmanvaihtolaitteiston avulla.

Huoltoyhtiö huolehtii ilmanvaihdon säädöistä, mutta myös asunnoissa voi olla omia säätimiä tai huoneistokohtainen ilmanvaihtolaite. Koneelliseen ilmanvaihtoon voidaan lisäksi liittää monenlaista automatiikkaa, kuten ajastimia, ja sen toimintaa voidaan helposti mitata.

Koneellisesti ilma vaihtuu tasaisesti vuodenajasta ja ulkolämpötilasta riippumatta.

Mitä voi tehdä, jos koneellinen ilmanvaihto ei toimi?

Koneellisessa ilmanvaihdossa korostuu riittävän korvausilman saanti, koska uudet talot on rakennettu tiiviiksi.

Tee näin: Puhdista venttiilit tarvittaessa imuroimalla ja pyyhkimällä ne nihkeällä liinalla. Tarkista että huoneistosi mahdolliset omat säätimet ovat tarpeeksi tehokkaalla asetuksella. Kokeile aistinvaraisesti, että venttiili todella tuo huoneistoon raikasta ilmaa. Jos näin ei tapahdu, ole yhteydessä huoltomieheen. Muista, että ilmanvaihtoa ei pitäisi koskaan sulkea kokonaan.

Muistilista:

  1. Puhdista venttiilit säännöllisesti
  2. Älä peitä korvausilmaventtiilejä
  3. Tarkista ilmanvaihtojärjestelmän oikeat säädöt mahdollisesta asukaskansiosta

Terveessä talossa asuu onnellisia ihmisiä

SATO luo asukkailleen hyvinvointia huolehtimalla asumisterveydestä. Ilmanvaihdolla on iso merkitys asumisterveyden kannalta: kun ilma kiertää asunnossa niin kuin pitää, pysyvät talon rakenteet terveinä.