Palvelupäällikkö Piia tuntee asukkaiden arjen huolet: ”Ratkon ongelmia, jotta kotitalo tuntuu kodilta”

Palvelupäällikkö Piia Matilainen on vuoroin viestinvälittäjä, isännöitsijä, terapeutti ja roskispoliisi. Seurasimme Matilaisen työpäivää SATO-asukkaiden pulmien ratkojana.

Palvelupäällikkö Piia Matilaisen maanantaiaamu on alkanut kiireisesti. Ennen kymmentä hän on jo ennättänyt käydä katsastamassa remontoitua SATO-kotia, vastata asiakkaiden viikonloppuna lähettämiin viesteihin ja selvittää useampia palvelupyyntöjä.

Matilaisen vastuulla on yhteensä 38 taloa ja 1 400 SATO-asukasta, kaikki Itä-Helsingissä.

”Olen SATOn kasvot asukkaille päin. Pyrin ratkaisemaan ongelmia niin, että asuminen on huoletonta, ja kotitalo tuntuu siltä kuin kodin kuuluukin”, Matilainen tiivistää työnkuvansa. ”Joskus tuntuukin, että asukkaat kertovat minulle ihan kaikki arjen huolensa, mikä on vain hyvä asia, koska haluamme olla lähellä asukkaiden arkea ja ymmärtää heidän elämäänsä.”

Skaala vaihtelee pikkupulmista – kodin remonttitarpeet, pihaistutukset, naapurin lasten metelöinti tai taloyhtiön pesutuvan käyttö – aina mittavampiin ongelmiin, kuten laajoihin vesivahinkoihin.

”Joskus asukkaat tuntuvat kaipaavan vain juttuseuraa”, Matilainen hymyilee. ”Välillä tuntuu, että olen myös osa-aikainen terapeutti.”

Viestinvälittäjä ja asukkaan arjen kapellimestari

Matilainen siirtyi palvelupäälliköksi vuoden 2017 huhtikuussa, kun palvelu-uudistus toi tämän uuden toimenkuvan SATOon. Palvelupäälliköt tuovat SATOn lähemmäs asiakasta. Aiemmin polku asukkaalta vuokrayhtiöön saattoi kulkea sekä huollon että isännöintitoimiston kautta, nyt ketju on lyhentynyt, kun jokaisella SATO-talolla on oma palvelupäällikkö.

Matilainen pyrkii vierailemaan SATO-taloissa kerran kuussa tapaamassa asukkaita kasvotusten. Se onkin maanantaipäivän seuraava tehtävä: hyppäämme Piian kyytiin, kun hän ajaa Vuosaaren Aurinkotuulenkuja 6:een Palvelupäällikkö paikalla -tapaamiseen.

Taloyhtiön kerhohuoneelle kerääntyykin nopeasti puolenkymmentä asukasta, suurin osa Piialle ennestään tuttuja.

”Täällä on taas rauha maassa?” Piia kysyy, viitaten häiriöitä aiheuttaneeseen asukkaaseen, joka on hiljattain muuttanut pois talosta.

Asukkaat kertovat, että sen asian suhteen asiat ovat paremmin. Muuta pientä korjattavaa kuitenkin löytyy. Puolen tunnin tapaamisen aikana Piia kirjaa muistivihkoonsa kerhohuonevarauksen ja toiveen lenkkisaunasta sekä palautteet repsottavista rapunovista, epämääräistä elämää viettävästä naapurista, vuotavasta suihkuhanasta ja väärin perustein saadusta parkkisakosta. Piia lupaa olla yhteydessä muun muassa rakennusurakoitsijaan, huoltomieheen, pysäköinninvalvontaan ja poliisiin.

”Usein olen ennen kaikkea viestinvälittäjä. Kuuntelen asiakkaiden huolet ja vien asian eteenpäin jollekin toiselle taholle”, Piia toteaa.

Piia kertoo työtoverin verranneenkin palvelupäällikköä arjen kapellimestariin, joka johtaa orkesterillista muita toimijoita hoitamaan pienet ja suuret pulmat asukkaan tarpeiden mukaan.

Löydä Vuosaaren ja Aurinkolahden vapaat vuokra-asunnot

Kulttuurien välistä sovittelua

Myös seuraava kohteemme on Vuosaaressa. Matilainen on luvannut mennä tunniksi Kauppakartanonkujalle päivystämään taloyhtiön roskiksia yhdessä huoltomiehen kanssa.

”Taloyhtiössä on ollut ongelmia jätepisteen kanssa. Roskat eivät meinaa löytää sisään roska-astioihin tiedottamisesta huolimatta vaan jäävät maahan roskisten viereen, jolloin paikalle kerääntyy rottia ja lintuja”, Matilainen kertoo.

Matilaisen mukaan yhteistilojen käyttö ja tapakulttuurien erot työllistävätkin palvelupäällikköä usein. Haasteita tuottaa myös yhteisen kielen puute.

”Yhdessä talossa voi olla asukkaita 25 eri kansallisuudesta. Me koetamme sovittaa yhteen eri kulttuurien tuomia vivahteita asumisessa ja päästä sopuun siitä, miten pesutupia, pihoja, rappukäytäviä ja jätepisteitä käytetään. Tiedotamme, autamme ja järjestämme myös neuvontaa asukkaiden omalla äidinkielellä SATOn kumppanin kautta”, Matilainen kertoo.

Päivystyksen aikana roskanviejiä näkyy vain muutama. Matilainen ja huoltomies moikkaavat heitä iloisesti, ja asukkaat tervehtivät takaisin. Roskaongelmia ei tällä erää ilmene, joten jatkamme eteenpäin päivän kolmanteen kohteeseen.

”Usein olen ennen kaikkea viestinvälittäjä. Kuuntelen asiakkaiden huolet ja vien asian eteenpäin jollekin toiselle taholle”

Kasvotusten kohtaaminen on työn suola

Päivän viimeinen käynti tehdään seniorien palvelutaloon Juorumäenkujalle, jonka kerhohuoneelle on katettu tapaamista varten joulukahvit.

”Miten meillä menee? Onko viestejä huollon suuntaan tai SATOlle?” Matilainen kyselee.

Talon asukkaat vaikuttavat tyytyväisiltä elämäänsä. Keskustelua herättävät muun muassa talon muuttaminen virallisesti savuttomaksi ja asukastoimikunnan jatko. Asukkaat päätyvät siihen, ettei varsinaista toimikuntaa enää tarvita, kun palvelupäällikkö kuitenkin käy säännöllisesti henkilökohtaisilla vierailuilla.

”Kyllä tämä toimii paremmin, että on suora kontakti. Aiemman isännöitsijän näimme ehkä kerran vuodessa. Se on hienoa, että palvelupäällikkö käy näin usein. Sitä me arvostamme”, asukkaat kehuvat Matilaista.

Myös Matilaisen mukaan asukkaiden kohtaaminen kasvotusten on työn ehdoton suola. Vaikka ongelmanratkaisua palvelupäällikön pestissä riittää, myös onnistumisen tunteita tulee usein.

”Kun saa jonkin pienenkin ongelman ratkottua ja tietää, että siitä on asukkaille hyötyä, se on minulle palkitsevaa.”