SATOn asiakastapahtuma: Lux Helsinki valaisi asukkaiden illan

Tammikuun odotetuin ulkoilmatapahtuma Lux Helsinki keräsi SATOn asukkaat pääkaupungin keskustaan valotaidetta ihailemaan. Opastettu kierros tarjosi upeaa arkkitehtuuria ja mielenkiintoista nykytaidetta uudessa valossa.

Lux Helsingin opas Kukka-Maria Ahonen SATOn asukkaiden kanssa

Muutaman asteen pakkanen paukkuu ulkona, mutta Café Esplanadin lempeä lämpö tervehtii tulijaa. Yksi toisensa jälkeen SATOn asukkaat saapuvat kahvilaan tuoreiden korvapuustien ja kuuman glögin äärelle. SATOn markkinointipäällikkö Sanna Sneen toivottaa tulijat tervetulleiksi vuoden ensimmäiseen asiakastapahtumaan.

Tunnelma on odottava, sillä kävijäennätyksiä rikkoneen Lux Helsinki -valofestivaalin ohjattu kierros on pian alkamassa.

“Olin lauantai-iltana äitini kanssa Lux Helsingin avajaisissa, mutta nyt toivoisin kuulevani enemmän taiteilijoista ja taideteoksista”, kertoo Töölössä asuva Katriina Huttunen.

Suomalaiseen tapaan keskustelu siirtyy säähän, jota on jännitetty viime päivinä myrskyvaroituksen vuoksi. Onneksemme myrsky on ohittanut Helsingin vähin äänin, eikä puhurista ole tietoakaan.

“Ruotsissa ihmisiä kehotettiin pysymään sisätiloissa. Mietin eilen, joudutaanko tapahtuma perumaan myrskyn vuoksi. Nyt sää vaikuttaa kuitenkin oikein hyvältä”, Huttunen sanoo.

Energiatehokasta valotaidetta

Makoisan korvapuustin jälkeen on aika pukea lämmintä vaatetta ylle ja suunnata hämyiseen alkuiltaan. Harva kierrokselle osallistuja on etukäteen tutkinut Lux Helsingin tarjontaa, joten reitille lähdetään avoimin mielin kaikkia aisteja hyödyntäen.

“Tämän vuoden teemoina ovat kierrätys ja kestävä kehitys, mikä näkyy monissa teoksissa. Esimerkiksi Lyhtypuiston lyhdyt ovat kaikki valmistettu kierrätetyistä materiaaleista, kuten pesukoneen rummusta”, kertoo Helsinki-opas Sirpa Seppälä.

Lux Helsinki, Koulupuistikko 2018
Sadat oppilastyönä valmistuneet lyhdyt valaisevat Koulupuistikon.

Teema ei rajoitu pelkästään valoteosten materaaleihin, vaan kestävä kehitys näkyy myös vähäisenä energiankulutuksena. Katulamppujen sammuttamisen ja led-valojen ansiosta tapahtuma kuluttaa vain vähän energiaa.

“Viisipäiväisen Lux Helsinki -valofestivaalin energiankulutus on suuruudeltaan samaa luokkaa kuin viisi tuntia Mäkelänrinteen uimahallissa aukioloaikana. Suurin osa energiasta kuluu kaiken lisäksi henkilöstön taukotilojen lämmittämiseen”, kertoo illan toinen opas Kukka-Maria Ahokas.

Nykytaide yllättää

Esplanadin puisto on tupaten täynnä valotaiteen ihailijoita. Paikalla on niin turisteja kuin paikallisia asukkaita, jotka kiertävät kahden kilometrin reittiä innosta puhkuen.

“Valotaide on käsitetaidetta eli ei ole olemassa yhtä oikeaa tulkintaa tai väärää vastausta”, muistuttaa Ahokas ja kehottaa asukkaita rohkeasti pohtimaan, millaisia tunteita ja ajatuksia teokset herättävät.

Ensimmäisenä pysähdymme Subliminal SWÄG -teoksen luokse. Hyperkaupallinen videoshow yhdistelee taidokkaasti kolmiulotteisia tiloja ja tekoälyn voimaa.

“Teos oli kuin shoppailua netissä. Siinä oli ostoskärry, johon tavarat ainakin mielikuvassani valahtivat”, kuvailee Jukka Hakola.

Lux Helsinki 2018
Graffititaide on vähitellen nousemassa salonkikelpoiseksi, kun aiemmin se on pyritty poistamaan katukuvasta.

Kierroksen toinen yllättäjä on graffititeos Ultraviolet Gallery. UV-valomaalit hohtavat illan pimeydessä tarjoten uudenlaisen näkökulman valotaiteeseen.

“Katsoin juuri televisiosta tamperelaisesta graffititaiteilijasta kertovan dokumentin, joka avasi syvemmin graffititaidetta. Taiteilijat miettivät pitkään, jopa vuosia, millä tavoin he toteuttavat ajatuksensa. Graffiteja ei siten vain nopeasti sutaista, vaan taustalla on pitkällinen prosessi”, kertoo tyttärensä kanssa kierrokselle osallistunut Riitta Partti.

Arkkitehtuuria uudessa valossa

Kierros jatkuu kohti perinteisempää taidevalaistusta, kun joukkio suuntaa ihailemaan punaisena hehkuvaa Erottajan paloasemaa. Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon pihalla katseen vangitsee Ajan rooli -teos, jonka valot sykkivät musiikin tahdissa.

“Helsingin hienoa arkkitehtuuria uudessa valossa”, tiivistää Huttunen.

Illan kohokohtana komeilee Tuomiokirkko. Kun mahtipontinen musiikki kajahtaa ilmaan, katsojat jähmettyvät paikoilleen. Valot vaeltavat Tuomiokirkon valkoisella pinnalla luoden jylhän kontrastin synkkää taivasta vasten.

“Asuin aiemmin SATOn asunnossa Tuomiokirkon lähellä, jolloin kävelin kirkon ohi päivittäin. Kirkon valaistus on juuri se, mitä olen kierrokselta odottanut. Kaikki muu on vain bonusta”, sanoo Huttunen.

Ensi vuonna uudelleen

Kylmä alkaa pikku hiljaa kangistaa sormia ja harva jää kierroksen jälkeen jonottamaan vuoroaan valomaalausateljee Light Painting Boxiin, vaikka valotaiteella koristellut muotokuvat herättävätkin kiinnostusta. Tyytyväisinä SATOn asukkaat suuntaavat koteja kohti ja sulattelevat juuri näkemäänsä valotaiteiden ilottelua.

“Tuomiokirkko oli näyttävä. Designmuseossa puolestaan näytti siltä kuin kivet olisivat lähteneet liikkumaan. Mieleenpainuvin teos oli kuitenkin kontissa ollut videotaideteos”, arvioi Hakola.

Lux Helsinki 2018, Jukka Hakola
Jukka Hakola on Lux Helsinki -konkari, sillä hän osallistunut tapahtumaan jo useamman vuoden ajan.

Katse suuntautuu jo kohti seuraavan vuoden Lux Helsinkiä, sillä moni asukas on vieraillut valofestivaalilla vuodesta toiseen.

“Tulevina vuosina olisi mielenkiintoista hyödyntää lasipintoja, jolloin valo voisi tulla osittain sisältä ja osittain ulkoapäin”, pohtii Hakola.

Se, mitä ensi vuoden Lux Helsinki tuo tullessaan, on vielä arvoitus. Ja hyvä niin, sillä yllättävyys on yksi valofestivaalin parhaista puolista. Kukapa olisi osannut odottaa graffiteja ja kaupallista videoshow’ta?