Avoparvekkeen sisustus: 5 parasta ideaa

Vaikka lasitettu parveke onkin monien kaupunkiasujien ykköstoive, ei kaikkia parvekkeita voi lasittaa arkkitehtonisista tai teknisistä syistä. Avoimuudestaan huolimatta on lasittamattomastakin parvekkeesta paljon iloa kesän tullen. Tässä viisi parasta ideaa avoparvekkeen onnistuneeseen sisustamiseen.

1. Piilota avoparvekkeen betonilattia

Avoparvekkeella on usein betonilattia, joka saattaa tuntua jalkoihin kylmältä – varsinkin kastuessaan. Parvekkeesta tulee paljon mukavampi, kun päällystät lattian jollakin lämpimältä tuntuvalla materiaalilla, kuten kauniilla puuritilöillä.

Parvekkeen betonilattialla värikäs räsymatto, plyysimatto sekä kuviollinen iso lattiatyyny.

Voit myös pehmentää avoparvekkeen ilmettä ohuilla räsymatoilla. Mahdollisuuksien mukaan nekin kannattaa levittää puuritilöiden päälle, sillä sateessa kastuneet matot kuivuvat hitaasti, jos ne ovat suoraan betonia vasten.

Jos matot ovat kovin ohuita, muista varmistaa, etteivät ne karkaa tuulessa.

2. Panosta säänkestäviin kalusteisiin

Avoparvekkeen kalusteiden on hyvä olla sään- ja auringonkestäviä. Toimivia materiaaleja ovat esimerkiksi säänkestävä puu, rottinkikalusteet, polyrottinki, alumiini tai teräs. Suosi kalusteita, joissa ei ole umpinaisia pintoja, sillä ne kuivuvat nopeammin.

Avoparvekkeella kannattaa satsata kalusteisiin, joilla on mukava istua ilman tyynyjäkin. Jos kuitenkin haluat tuoda avoparvekkeelle kodikasta ilmettä tekstiileillä ja tyynyillä, kokeile esimerkiksi vahakankaista pöytäliinaa tai jotain muuta vettä hylkivää kangasta.

3. Aurinkovarjo tuo suojaa ja lystikästä ilmettä avoparvekkeelle

Aurinkovarjo tarjoaa lasittamattomalla parvekkeella suojaa niin paahteelta kuin sateeltakin. Varjon säädettävä tanko ja kallistustoiminto auttavat suuntamaan varjon haluttuun suuntaan, eikä jalallinen varjo vaadi edes sen kummempaa asennusta.

Varjo tuo myös viihtyisää ilmettä parvekkeelle. Rimpsureunainen varjo antaa parvekkeelle retron ilmeen, punaraidallinen varjo taas vie ajatukset Italian lomiin. Bellissima!

4. Väri-ilottelua ja hyvää mieltä kasvien avulla

Amppelit, perennat, sipulikasvit, köynnökset – avoparvekkeella viihtyvät monenmoiset kauniisti kukkivat lajikkeet.

Valitse kasvit unelmiesi parvekepuutarhaan ensisijaisesti parvekkeesi valoisuuden perusteella. Avoparvekkeella on hyvä muistaa, että sinne esteettä puhaltava tuuli lisää kastelun tarvetta. Sateen varalta taas istutusruukkujen pohjassa on hyvä olla reikä tai pari, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.

Kasveja kastellessa on hyvä pitää alakerran asukkaat mielessä ja varmistaa, ettei vesi pääse valumaan heidän puolelleen.

Vuokra-asunnon avoparvekkeella on säänkestävä rottinkituoli ja teline köynnöskasveja varten. lattialla värikäs räsymatto.

Valitsemalla parvekkeelle köynnöskasveja ja ohjaamalla ne kasvamaan säleikköä tai vaikka sisustustikkaita pitkin saat luotua myös näkösuojaa parvekkeelle.

Muistathan, että SATOn vuokra-asunnoissa parvekkeiden rakenteisiin ei saa tehdä kiinnityksiä ja sisustuksen on pysyttävä parvekkeen kaiteiden sisäpuolella. Jos et asu SATOkodissa, varmista asia vielä omalta vuokranantajaltasi.

5. Tunnelmaa kynttilöillä

Viileinä kevät- ja syysiltoina kynttilät tuovat avoparvekkeelle lämmintä tunnelmaa.

Huolehdi kuitenkin, että niillä on suojaisa astia, äläkä jätä kynttilää valvomatta. Pidä myös sammutuspeite käden ulottuvilla. Myös turvalliset led-kynttilät tarjoavat sangen luonnollista kynttilän valoa, joten sellaisiakin kannattaa kokeilla.

Näin huollat avoparvekkeen

  • Siirrä kalusteet talveksi varastoon, jos suinkin mahdollista. Jos varastoon ei mahdu, suojapressu on hyvä vaihtoehto.
  • Käsittele puiset suojaritilät 1-2 vuoden välein öljyllä tai suoja-aineella. Näin nekin säilyvät useamman vuoden hyvännäköisinä.
  • Tyhjennä kukkaruukut syksyllä. Kun kippaat mullat biojätteeseen syksyllä, vältyt pakkasessa lohjenneiden ruukkujen siirtämiseltä. Keväällä on myös mukavampi aloittaa parvekekausi, kun syyssiivous on tehty.
  • Ja vielä yksi vinkki avoparvekkeelle: Keep it simple!

Tämä juttu on alunperin julkaistu kesällä 2016. Päivitimme sen uuteen uskoon keväällä 2024.