Vinkit opiskelijalle: Näin karsit turhat menot

Elämää opiskelijabudjetilla. Pankkitilin saldo näyttää onnettoman pieneltä ja kuukausi on vasta aluillaan. Pienellä budjetilla voi elää nautinnollista elämää, kunhan osaa käyttää rahat fiksusti.

Mitä enemmän penniä täytyy venyttää, sitä tärkeämpää on tietää, mihin rahat kuluvat. Talouden suunnittelu takaa, että loppukuu ei kulu pelkkää makaronia syöden.

“Kuukausibudjetti voi tuntua vaikeasti hahmotettavalta. Kannattaa aloittaa pienin askelin ja laatia päivä- tai viikkobudjetti”, Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkku ohjeistaa.

Jerkku vinkkaa, kuinka pieni budjetti riittää arkisiin menoihin – hauskanpitoa unohtamatta.

1. Nauti yhdessä asumisen ihanuudesta

Miltä kuulostaisi kimppakämppä, jossa menot jaetaan kaikkien asukkaiden kesken? Bonuksena sinulla on aina seuraa ja voit saada elinikäisiä ystäviä. Muistathan kuitenkin huomioida kämppisasumisen vaikutukset Kelan asumistukeen.

2. Karsi tarpeettomat sopimukset

Netflix, kuntosalikortti, puhelinliittymä… Yksittäinen sopimus voi tuntua edulliselta, mutta yhteissumma voi nousta päätä huimaavaksi. Karsi turhat sopimukset ja kilpailuta loput, niin säästät pitkän pennin.

3. Syö sesongin mukaan

Opiskelijaravintoloiden monipuolinen buffet tarjoaa vatsantäytettä edullisesti. Kotona valmistuvat näppärästi keitot ja laatikot, joita voi sujauttaa pakastimeen myöhempiä ruokailuhetkiä varten. Kerää ostoskoriin sesonkiraaka-aineita ja suosi kauppojen omia merkkejä, niin kauppalasku pysyy kurissa.

4. Juhli lainavaatteissa

Tutulta naapurilta lainattu biletoppi kerää varmasti kehuja illan juhlissa. Jos kuitenkin piipahdat vaatekaupassa, panosta laadukkaisiin vaatteisiin. Ompelutaitojen vetreytys ja pesumerkkien ymmärrys ovat paikallaan, jotta voit nauttia lempivaatteistasi vuodesta toiseen.

Kuvassa asukkaamme Ada kera polkupyörän, takakorissa keltaisia kukkia.

5. Metsästä edullisia matkalippuja ja suosi fillaria

Äidin lihapatojen ääreen matkustaminen voi keventää lompakkoa huomattavasti, jos välimatkat ovat pitkät. Kimppakyytien suosiminen (kunhan korona hellittää) sekä edullisten matkalippujen etsiminen kannattaa. Lyhyet matkat voi sen sijaan polkaista fillarilla, jolloin kuntokin kasvaa kuin huomaamatta.

6. Vietä iltaa ystävän kanssa

Yhdessä leivottu pizza kerää ystävät yhteen – ja paljon edullisemmin kuin kaupungin parhaassa pizzeriassa. Iltarientoihin lähtiessä voi käyttörahan ottaa mukaan käteisenä, jolloin budjetti ei varmasti pauku.

Tämä juttu on julkaistu alunperin elokuussa 2017 ja päivitetty elokuussa 2020.