Kodin kierrätysnurkkaus kuntoon

Kodin kierrätyspisteet kannattaa suunnitella hyvin ja omien tottumusten mukaan. Kun materiaaleille on varattu riittävästi sopivankokoista tilaa, sujuu lajittelu huomaamatta arjen lomassa ja jätteet saadaan hyötykäyttöön.

Tavallisesti kotoa syntyy ainakin seuraavaa kierrätyksen kelpaavaa materiaalia:

  • paperi ja pahvi
  • lasi
  • metalli
  • muovi
  • bio
  • vaaralliset aineet
  • vaatteet
  • tavarat

Tiskipöydän alle tarkoitettuja kierrätysasioita on tarjolla jo hyvin erikokoisia. Yleensä vuokrakodeista löytyy ainakin kaksi jäteastiaa keittiöaltaan alta. Jos samaan kaappiin ei mahdu enempää jäteastioita, esimerkiksi lasille ja metallille voi järjestää tilaa viereisestä kaapista tai siivouskomerosta.

Eri materiaaleille voi varata omat astiat tai muovikorit ja laittaa pohjalle valmiiksi kassin, joka on helppo napata ulos lähtiessä mukaan.

Lajittelu, kierrätys
Iso kangaskassi on kätevä lehtien kierrätykseen, sillä keräät ja kuljetat lehdet samassa kassissa.

Osan kierrätysastioista voi myös järjestää kaappien ulkopuolille. Erilaisia koreja, astioita, laatikoita on tarjolla todella monen tyylisinä ja kokoisina, kannella ja ilman. Kierrätysastiat on mukava sijoittaa kotiin aina sinne, missä jäte syntyy. Näin materiaalit on helppo sujauttaa heti käytön jälkeen omaan astiaansa.

Nykyään onneksi useimmissa taloyhtiöissä kerätään lajitellut jätteet, joten kierrätys on siinä mielessä helpompaa. HSY:n alueella kaikista taloyhtiöistä löytyy pian sekajätteen lisäksi lajitteluastia vähintään biojätteelle, ja yli 5 asunnon taloyhtiöissä on keräysastiat lisäksi pahville, muoville, lasille ja metallille. Paperinkeräys toteutetaan jätelain mukaisesti.

Kierrätys, lajittelu
Jos tilaa riittää, lajitteluun sopivat lisälaatikot voi järjestellä allaskaappiin. Arkisemmat kierrätykseen menevät, kuten pullot tai tölkit on hyvä aika ajoin nostaa paikkaan, josta ne muistaa kerätä mukaan, kun lähtee kauppaan.

Vaatekaappiin tai vaatehuoneeseen voi varata kierrätettäville tekstiileille omat paikat. Tekstiilit kannattaa vielä jakaa rikkinäisiin ja ehjiin. Hyväkuntoiset tekstiilit voi kierrättäävaatekeräyspisteisiin tai kirpputorille, huonokuntoiset Sortti-asemalle tai sekajätteeseen. Lue lisää vaikkapa HSY:n sivuilta.

Vaatteen voi laittaa suoraan sivuun kierrätyspinoon, kun ei sitä enää aio käyttää.

Kotoa on hyvä keksiä yksi selkeä paikka, johon vie aina muut hyväntekeväisyyteen tai kirppikselle menevät tavarat. Näin kaapit pysyvät siisteinä, eivät täyty liikaa ja erillistä suurempaa vaatesiivousta ei tarvitse tehdä. Säiden salliessa voitte järjestää taloyhtiössänne esimerkiksi oman pihakirppiksen.

Jos et ole kirppishenkinen, pääkaupunkiseudulla esimerkiksi Kierrätyskeskus ottaa vastaan ehjiä tavaroita ja vaatteita. Myös muissa suurissa kaupungeissa kuten Tampereella, Oulussa ja Turussa toimivat omat kierrätyskeskuksensa ja kierrätyskeskusten hakemistosta löydät ympäri Suomea palvelevat pisteet.

Kierrättäminen on helppoa, kun siihen kerran tottuu. Valitse mieluiten kaikkeen kierrätykseen astioita, jotka saat myös pestyä. Vie valmiiksi lajitellut materiaalit eteenpäin riittävän usein, näin koti pysyy raikkaana ja ilmavana.

Toimivat kierrätysastiat voivat myös näyttää hyvältä, sen lisäksi että ne on helppo pitää puhtaana. Yläreunan kuvassa Everyday Designin kassiteline tai jämäkkä Le Sac en Papier -paperipussi sopivat paperin tai kartongin keräykseen. Biojätteelle sopii parhaiten kannellinen astia jonka voi myös pestä. Muoviset keräyslaatikot ja metallinen biojäteastia Granitista, Everyday Design paperikassi-telineen voit löytää esimerkiksi Finnish Design Shopista, Le Sac en Papier paperipussi ja kangaskassi ovat kuvausrekvisiittaa. 

Juttua on päivitetty kesäkuussa 2023.