Kimppakämppä

Kimppakämpät ovat kasvattaneet suosiotaan asumismuotona viime vuosina. Eikä kysymys ole enää pelkästään opiskelijoiden jutusta.

Kimppakämppä

Kimppakämpät ovat kasvattaneet suosiotaan asumismuotona viime vuosina. Eikä kysymys ole enää pelkästään opiskelijoiden jutusta. Yhteisöllisesti asuvat myös muut edullisempaa asumista arvostavat ja asukkaiden ikähaarukkakin voi olla epätyypillinen. Myös SATOn Kotona-lehti on kirjoittanut kimppa-asumisesta.

Kimppa-asumista kokeilleet tietävät, että paljon riippuu siitä millaisen porukan saa kasaan. Kavereiden kanssa pärjää, tai ainakin luulee pärjäävänsä. Haastavinta on kämppis, jonka vuorokausirytmi ja elintavat kulkevat aivan eri tahtia kuin itsellä. Sen minkä kimppa-asuja menettää yksityisyydessä, voittaa hän hinnassa ja asuinsijainnissa – iso kimppakämppä kun on mahdollista ottaa jopa keskusta-alueelta.

Sen minkä kimppa-asuja menettää yksityisyydessä, voittaa hän hinnassa ja asuinsijainnissa.

Parhaiten kimppakämpäksi sopivat sellaiset huoneistot, joissa on erillinen keittiö. Tällainen tilanne on usein vanhemmissa taloissa ja esimerkiksi 60- ja 70-luvun taloissa huoneet ovat lisäksi melko tilavia. Tilaratkaisuissa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että jokaisella on tarvittaessa mahdollisuus omaan rauhaan. Paras tilanne on asunnossa, jossa kaikki huoneet ovat suljettavien ovien takana. Olohuoneessa on nykyisin kuitenkin harvemmin enää ovea, joten tilan voi jakaa esimerkiksi verholla, sermillä tai korkealla tilanjakajakalusteella. Olohuonetta ei välttämättä saa rajattua yhtä tiiviisti yksityiseksi tilaksi kuin makuuhuonetta, mutta etuna olohuoneen asukkaalle on huoneen suuri koko. Lisäksi kannattaa yhdessä sopia miten toimitaan, jos käynti parvekkeelle on toisen asukkaan huoneen kautta.

Kimppakämppä

Kimppakämpässä oma huone saa olla juuri sellainen kuin itse haluaa. Sen sijaan ainakin keittiö, kylpyhuone ja WC ovat yhteisessä käytössä, joiden lisäksi joskus on myös yhteinen oleskelutila. Yhteinen oleskelutila voi olla kimppäkämpässä keittiössä. Miettikää yhdessä miten haluatte kalustaa yhteiset tilat niin, että niistäkin tulee kodikkaita ja viihtyisiä. Keittiössä, kylpyhuoneessa ja vessassa arkea helpottaa, kun sovitaan missä kenenkin tavarat on. Esimerkiksi keittiön kuivakaappiin voi merkitä omat hyllyt lisäämällä nimet tarrakirjaimin hyllyn etuosaan.

Vuokrasopimus hoituu kimppakämppäläisten kesken niin, että päävuokralainen, tai päävuokralaiset, tekevät alivuokrasopimuksen muiden asukkaiden kanssa.

SATO suhtautuu kimppa-asumiseen positiivisesti, kunhan ottaa etukäteen huomioon että vuokrasopimus tehdään maksimissaan kahdelle päävuokralaiselle huoneistoa kohden. Vuokrasopimus hoituu kimppakämppäläisten kesken niin, että päävuokralainen, tai päävuokralaiset, tekevät alivuokrasopimuksen muiden asukkaiden kanssa, jos asukkaita on enemmän kuin kaksi. Tiedot alivuokralaisista ja alivuokrasopimuksista lähetetään SATOlle, mutta vastuu asunnosta ja vuokran maksusta on päävuokralaisilla. Lisätietoja kimppa-asumisesta SATOn kohteissa voit kysyä asiakaspalvelustamme p.020 334 443.

Pastakone, lasinen mittakannu ja kannelliset pastapurkit Stockmann; muut astiat ja kirja kuvausrekvisiittaa. Välitilan laattojen päälle on maalattu Luja-maalilla sävy Y319 SATOn sisustusväri-mallistosta.

Jos teet itse remonttia tai sisustat, jaa omat ideasi kanssamme. Tägää kuvaan #satojaideoita