Parvekkeesta viljelijän paratiisi

Parvekeviljely

Kadehditko kaverin täydellistä parveketta hyötyviljelmineen? Kokemattomalle kasvien viljely voi tuntua työläältä ja liian monimutkaiselta tieteenlajilta. Parvekkeella kasvien kasvattaminen on kuitenkin helpompaa kuin kasvimaalla, ja sopii aloittelevallekin viherpeukalolle. Itse olen aloittelija, tai oikeastaan laiska viljelijä, mutta ajatus omasta sadosta houkuttelee kokeilemaan parvekkeella kasvattamista joka kevät.

Parvekeviljely

Tästä avoparvekkeesta saatiin tehtyä pienellä vaivalla ja vähillä tarvikkeilla kaupunkiviljelijän minikeidas. Mullan kantaminen parvekkeelle käy punttisalitreenistä, mutta omista kasveista ja yrteistä saatu sato palkitsee kyllä kesän mittaan. Minkä mullan kanto laihduttaa, sen sato takaisin lihottaa!

Parvekekasvatukseen oivasti sopivia kasveja ovat esimerkiksi tomaatit, yrtit, salaatit ja jopa perunat, joita voi kasvattaa ämpärissä.

Perunoiden kohdalla lajikkeen valinnalla on kuitenkin väliä, ja kannattaa satsata aikaisiin lajikkeisiin. Myös tomaattien kohdalla pääset helpommalla, jos ostat pensas- tai amppelitomaatteja.

 Jos parvekkeellasi on tilaa ja haluat massiiviset tomaattikasvustot, voit satsata myös runkotomaatteihin, joita voi niin ikään kasvattaa ämpäreissä. Yli kahden metrin korkeuteen kasvavat tomaatit tarvitsevat hyvät tuet.

Apua lajikkeiden valintaan voi kysyä puutarhaliikkeestä.

Avoparvekkeella viljely ei ole yhtään työläämpää kuin lasitetulla parvekkeella – ehkä jopa päinvastoin. Kasvit tarvitsevat vähemmän kastelua, koska avoparveke ei kuumene samalla tavalla kuin lasitettu parveke.

Parvekeviljely

Avoparvekkeella viljelyä harrastavan kannattaa huomioida sateen lisäksi myös tuuli. Laita siis korkeat kasvit riittävän painaviin ruukkuihin. Sijoita hennot kasvit tuulelta suojaan paikkaan, esimerkiksi kaiteen suojiin, mutta pidä huolta, että ne saavat tarpeeksi valoa.

Kaiteisiin kiinnitettävät kukat kannattaa nekin valita tuulen voima mielessä pitäen. Valitse siis matalia tai vankkavartisia kasveja – niitä, joita mummosikin käytti!

Parvekekasvatuksen plussat:

  • Vedenhakumatka on lyhyt
  • Ei rikkaruohoja
  • Useimmat tuholaiset pysyvät poissa
  • Halla ei alkusyksystä yllä parvekkeelle
  • Itse kasvatetut ja edulliset yrtit ruoanlaittoon
Parvekeviljely

 

Näin saat yhdestä kaupan basilikasta satoa koko kesän

  1. Deconstruct! Aloita irrottamalla basilika kaupan ruukusta. Varo juurien turhaa repimistä, vaikka tätä ei voikaan tehdä ilman pieniä vaurioita!
  2. Erottele basilikan varret hellävaroen sopiviin osiin. Älä kisko, vaan jaa basilika niin moneen osaan kuin se helposti lohkeaa.
  3. Jaa erotellut basilikan varret juurineen sopiviin ruukkuihin. Kannattaa aloittaa pienistä ruukuista. Kasvi saattaa säikähtää ruukunvaihtoa, kuten kuvassa, joten tarjoa sille aluksi paikka varjossa, jossa se saa toipua muuttostressistä.

Kun basilika on toipunut siirrosta ja kasvanut vartta, se kannattaa katkaista alimpien tai toisiksi alimpien lehtien yläpuolelta. Näin se ryhtyy versomaan ja pysyt basilikoissa koko kesän.

Tuoli, kasvit, amppeli ja ruukut Plantagen, taimikärry Fasaani, työkalut ja tyyny kuvausrekvisiittaa.

Jos teet itse remonttia tai sisustat, jaa omat ideasi kanssamme. Tägää kuvaan #satojaideoita