Parvekkeesta viljelijän paratiisi

Kadehditko kaverin täydellistä parveketta hyötyviljelmineen? Oletko aloitteleva tai laiskahko viljelijä, mutta ajatus omasta sadosta houkuttelee kokeilemaan parvekkeella kasvattamista joka kevät? Tästä jutusta löydät vinkit alkuun pääsemiseksi.

Yrttien viljeleminen vuokra-asunnon parvekkeella on hauskaa | SATO

Kokemattomalle kasvien viljely voi tuntua työläältä ja liian monimutkaiselta tieteenlajilta. Parvekkeella kasvien kasvattaminen on kuitenkin helpompaa kuin kasvimaalla, ja sopii aloittelevallekin viherpeukalolle.

Tästä vuokra-asunnon avoparvekkeesta saatiin tehtyä pienellä vaivalla ja vähillä tarvikkeilla kaupunkiviljelijän minikeidas. Mullan kantaminen parvekkeelle käy punttisalitreenistä, mutta omista kasveista ja yrteistä saatu sato palkitsee kyllä kesän mittaan. 

Tomaatit piristävät vuokra-asunnon parveketta | SATO

Parvekekasvatukseen oivasti sopivia kasveja ovat esimerkiksi tomaatit, yrtit, salaatit ja jopa perunat, joita voi kasvattaa ämpärissä siemenperunoista tai ruokaperunoiden iduista.

Perunoiden kohdalla lajikkeen valinnalla on väliä, ja kannattaa satsata aikaisiin lajikkeisiin, vaikkapa Annabelleen.

Myös tomaattien kohdalla pääset helpommalla, jos ostat pensas- tai amppelitomaatteja.

Saviruukkujen alle kannattaa laittaa aluslautanen | SATO

Jos parvekkeellasi on tilaa ja haluat massiiviset tomaattikasvustot, voit satsata myös runkotomaatteihin, joita voi niin ikään kasvattaa ämpäreissä. Yli kahden metrin korkeuteen kasvavat tomaatit tarvitsevat hyvät tuet.

Apua tomaattilajikkeiden valintaan voi kysyä puutarhaliikkeestä.

Avoparvekkeella viljely ei ole yhtään työläämpää kuin lasitetulla parvekkeella – ehkä jopa päinvastoin. Kasvit tarvitsevat vähemmän kastelua, koska avoparveke ei kuumene samalla tavalla kuin lasitettu parveke.

Avoparvekkeella viljelyä harrastavan kannattaa huomioida sateen lisäksi myös tuuli. Laita siis korkeat kasvit riittävän painaviin ruukkuihin. Sijoita hennot kasvit tuulelta suojaan paikkaan, esimerkiksi kaiteen suojiin, mutta pidä huolta, että ne saavat tarpeeksi valoa.

Kaiteisiin kiinnitettävät kukat kannattaa nekin valita tuulen voima mielessä pitäen. Valitse matalia tai vankkavartisia kasveja – niitä, joita mummosikin parvekkeellaan ihasteli!

Parvekekasvatuksen plussat:

  • Vedenhakumatka on lyhyt
  • Ei rikkaruohoja
  • Useimmat tuholaiset pysyvät poissa
  • Halla ei alkusyksystä yllä parvekkeelle
  • Itse kasvatetut ja edulliset yrtit ruoanlaittoon

Näin saat yhdestä kaupan basilikasta satoa koko kesän

Kaupan yrtin istuttaminen ruukkuun | SATO
  1. Deconstruct! Aloita irrottamalla basilika kaupan ruukusta. Varo juurien turhaa repimistä, vaikka tätä ei voikaan tehdä ilman pieniä vaurioita.
  2. Erottele basilikan varret hellävaroen sopiviin osiin. Älä kisko, vaan jaa basilika niin moneen osaan kuin se helposti lohkeaa.
  3. Jaa erotellut basilikan varret juurineen sopiviin ruukkuihin. Kannattaa aloittaa pienistä ruukuista. Kasvi saattaa säikähtää ruukunvaihtoa, kuten kuvassa, joten tarjoa sille aluksi paikka varjossa, jossa se saa toipua muuttostressistä.

Kun basilika on toipunut siirrosta ja kasvanut vartta, se kannattaa katkaista alimpien tai toisiksi alimpien lehtien yläpuolelta. Näin se ryhtyy versomaan ja pysyt basilikoissa koko kesän.

Psst... Tämän jutun kuvissa ruukkujen alta ovat unohtuneet suojalautaset. Lautaset pitävät parvekkeen lattian turvassa ja toisaalta antavat kasveille mahdollisuuden juoda yli jäänyt vesi myöhemmin.

Tuoli, kasvit, amppeli ja ruukut Plantagen, taimikärry Fasaani, työkalut ja tyyny kuvausrekvisiittaa.