6 x polkupyörä kesäkuntoon

Jos polkupyöräsi on keväthuoltoa vailla, eikun hanskat käteen ja hommiin. Tässä vinkit, ole hyvä!

1. Pese ja huuhtele

Polkupyörän keväthuolto kannattaa aloittaa kumihanskat kädessä. Varaa fillarin pesemistä varten ämpäri, tiskiharja ja riepu, astianpesuainetta sekä käytetty hammasharja, jonka avulla ulotut poistamaan ahtaisiin paikkoihin jääneen lian. Unohda painepesuri, sen paine voi vahingoittaa pyörän herkkiä säätöjä. 

Pesun ja huuhtelun jälkeen kuivaa pyörä puhtaalla rätillä. Voit myös vahata pyörän rungon tai käsitellä sen sopivalla kiillotus- ja suojasuihkeella.

2. Öljyä ketjut

Öljyä ei kannata säästellä polkupyörän kunnostuksessa, sillä öljy ehkäisee tehokkaasti ruostumista ja suojelee jarruja, vaihteita ja ketjuja kulumiselta. Öljyä kannattaa lisätä ketjuihin, niveliin, rattaisiin ja vaijereihin myös pitkin kesää – etenkin, jos ajat paljon hiekkateillä.

Ylimääräisen öljyn voi poistaa nukkaamattomalla rievulla, jotta öljy ei pääse tuhrimaan polkijaa.

Jos joudut purkamaan fillarisi osiin, merkitse muistiin muttereiden, vaijereiden ja muiden hilavitkuttimien järjestys tai dokumentoi prosessi puhelimesi kameralla - takaisin kokoaminen on huomattavasti helpompaa.

3. Tarkista jarrut, vaihteet ja ketjut

Tarkista, että pyöräsi toimii ja on turvallinen käyttää. Käy läpi jarrujen, vaihteiden ja ketjujen kunto. Varmista, että ketju on riittävän kireällä, jarrupaloissa riittää kumia, jarruvaijerit eivät ole rispaantuneet ja että vaihteet vaihtuvat jouhevasti. Hanki kuluneiden osien tilalle uudet, tee tarvittavat säädöt ja muista puhdistaa myös jarrupinnat. Jos jarrupalaa on hyvin jäljellä, mutta sen pinta on kulunut kiiltäväksi, voit parantaa jarrutustehoa hiomalla pintaa hiekkapaperilla rouheammaksi.

Tarkista yksi jarru kerrallaan, jotta sinulla on ehjä jarru vertailukohtana. Työkaluiksi riittävät usein ruuvimeisseli sekä pihdit tai jakoavain.

Jos pyörästäsi lähtee uudenlaisia ääniä, ota ne vakavasti ja tarkista tai tarkistuta äänen lähteet. 

Josefiina puhaltelee ilmakuplia, kun isä ja sisko huoltavat pyörää

4. Ilmaa, ilmaa!

Seuraavaksi on aika siirtyä renkaisiin. Jos kumi on talven jäljiltä tyhjä, syynä voi olla rengasrikko tai vuotava venttiili. Vuotokohta selviää upottamalla ilmaa täynnä oleva sisärengas vesipaljuun, kuplavana paljastaa vuotokohdan.

Renkaan pinta ja pinnat kannattaa käydä läpi myös silmämääräisesti ja varmistaa, että vanteet ovat suorat. Myös satula ja ohjaustanko saattavat tarvita talven jäljiltä säätämistä.

5. Varo varasta

Polkupyörä on yleisin varastettu esine Suomessa. Paras konsti välttää varkaita on lukita pyörä kunnolla.

Käytä irrallista lukkoa, jolla saat kytkettyä pyörän johonkin kiinteään kohteeseen. Lukaise YLEn mainiot vinkit ennen lukko-ostoksille lähtemistä.

Pitkäkyntisten varalta on hyvä tarkistaa kotivakuutuksesi ehdot sekä kirjata muistiin pyörän tunnistetiedot, kuten rungon numero, merkki ja malli. Nappaa vielä valokuva kulkupelistäsi - siitä on apua etsinnässä.

6. Siivoa säilytystila

Ulkoiluvälinevarastoon kertyy usein vuosien varrella polkupyöriä, joita kukaan talon asukas ei tunnista omakseen. Kevät on oikea aika yhteisten tilojen siistimiseksi. Kun talon asukkaita varoitetaan ajoissa suunnitelmista, jokainen voi käydä merkitsemässä omat polkupyöränsä ja muut tavaransa. Tavarat, joille ei löydy omistajaa määräpäivään mennessä, dokumentoidaan ja toimitetaan ennalta sovitusti esimerkiksi löytötavaratoimistoon.

Jos asut SATOn vuokra-asunnossa ja pyörävaraston järjestys mietityttää, pirauta asiakaspalveluumme tai ota asia esille kotitalosi palvelupäällikön kanssa.

Muistathan pitää pyöräillessäsi kypärää, ja turvavälit edelliseen pyöräilijään ja muihin kevyen liikenteen matkaajiin riittävän isoina. 

Artikkeli on julkaistu alunperin 20.4.2018, päivitetty 27.4.2020