Eroperhe saman katon alle

Omaperäinen eroperheiden asumisjärjestely herättää suuria tunteita Johanna Vuoksenmaan draamakomediassa Ex-onnelliset. Kysyimme ohjaajalta yhteishuoltoasunnosta, joka voi pian olla mahdollinen asumisratkaisu myös tosielämässä.

Ex-onnelliset tv-sarjassa eronneet parit jakavat saman asunnon keskenään. Liikuteltava seinä erottaa tilat toisistaan.

Yhteishuoltoasunto, mitä se tarkoittaa?

Asunto rakentuu kolmesta moduulista: keskellä sijaitsevat yhteiset tilat, esimerkiksi olohuone ja lastenhuoneet. Asunnon molemmissa päissä on omat täysin varustellut yksiöt, ja yksiöiden ja keskimmäisen moduulin välillä on liukuva seinä, jota ohjataan tietokoneavusteisesti. Näin ollen yksiöt voidaan liittää keskimmäiseen osaan esimerkiksi vuoroviikoin. Yksiöihin kuljetaan eri rappukäytävistä.

Miten idea syntyi?

Ystäväni erosi joitakin vuosia sitten. Hänen mielestään koti tuntui kolkolla tavalla neliöitään suuremmalta lasten ollessa isänsä luona. Idea syntyi keskusteluistamme, ja se jäi muhittelemaan kuudeksi, seitsemäksi vuodeksi, sillä kirjoitin tuolloin Klikkaa mua -sarjaa. Voi sanoa, että Ex-onnelliset syntyi asumisjärjestelyidean ympärille.

Ex-onnelliset
Yhteisasuminen eksän kanssa vaatii pariskunnilta sopuisat välit.

Kenelle järjestely sopii?

Idea lähti avioeroperheestä, mutta yhtä hyvin malli sopii esimerkiksi sisaruksille, jotka hoitavat dementoitunutta vanhempaansa vuoroviikoin.

Ex-onnelliset
Asunnon liikkuva väliseinä on automatisoitu.

Miksi muuttaa saman katon alle eksänsä kanssa?

Ennen kaikkea lasten takia. Yhteishuoltajuus on helpompi järjestää, kun lasten ei tarvitse vaihtaa paikkaa viikon välein. Ratkaisu voi myös olla taloudellisesti edullisempaa kuin hankkia kaksi asuntoa. Olen miettinyt, että konsepti toimisi parhaiten nimenomaan vuokra-asunnossa, sillä todennäköisesti järjestely olisi tilapäinen. Lentoemäntä-ystäväni oli sitä mieltä, että ratkaisu sopisi erityisesti vuoro- ja keikkatyötä tekeville.

Mitä järjestely vaatii ex-onnellisilta?

Ehdottomasti sitä, että vanhemmat ovat tolkuissaan ja tulevat toimeen keskenään. En suosittelisi ratkaisua, jos ero on ollut dramaattinen tai traumaattinen.

Voisitko itse asua yhteishuoltoasunnossa?

Kyllä, jos olisi sellainen elämäntilanne. En ole polttanut siltoja takanani.

Onko idea jatkokehittelyssä?

Yhteishuoltoasunnon hyödyllisyysmalli on juuri rekisteröity, ja olen avoin yhteistyöehdotuksille. Mielessäni pyörii erilaisia jatkokehittelyideoita muun muassa siitä, millaisissa elämäntilanteissa asunto voisi toimia. Ehkä myös opiskelijoiden kimppakämppänä.

Ex-onnelliset
Johanna Vuoksenmaan mielestä yhteinen asunto on paras ratkaisu eroperheiden lasten kannalta.

Miten seinä eroaa tavallisesta liukuovesta?

Äänieristyksellä on suuri merkitys yksityisyyden kannalta, kyseessä on kuitenkin osittain kaksi erillistä taloutta. Mielestäni on myöskin tärkeää, että seinä sulautuisi muihin kodin rakenteisiin mahdollisimman huomaamattomasti.

Miltä tuntui nähdä seinän liikkuvan ensimmäistä kertaa sarjaa kuvatessa?

Se oli hieno hetki, taisin kiljua ääneen!