Nuorten tunteiden sanoittaja

Kolme rohkeaa suomalaista muuttaa maailmaa palasen verran paremmaksi. Yksi heistä on Aram Aflatuni, joka kutsuu olohuoneeseensa nuoria keskustelemaan.

Aram Aflatuni

Sunnuntai-iltapäivisin kokoontuu Aram Aflatunin, 40, olohuoneessa nuorten teini-ikäisten joukko. Tämä ei ole ajan tappamista, vaan silloin parannetaan maailmaa. Nuoret keskustelevat ryhmässä elämän olennaisuuksista. Keskustelussa nuoret saavat käsitteitä ja sanastoa tunteilleen ja kokemuksilleen, ja heissä kehittyy kyky tuntea myötätuntoa ja ratkaista ongelmia sekä rohkeus oman mielipiteen ilmaisemiseen.

Aram Aflatuni uskoo väkevästi, että kasvaminen omaksi itseksi tapahtuu vuorovaikutuksessa muiden kanssa.

Martti Ahtisaarikin totesi hiljattain, että kaikki maailman konfliktit ratkaistaan puhumalla. Siinä kiteytyy kaikki olennainen.

– Ilman sanoja ja käsitteitä ei kasva kykyä ajatella, ja ilman ajattelun kykyä ihminen ei pysty hallitsemaan elämäänsä. Jokin meidän kulttuurissamme tuottaa suuressa osassa nuoria sellaisen reaktion, että heitä pelottaa osallistua keskusteluun, jos he eivät valmiiksi tiedä oikeaa vastausta. Ajattelen, että tehtäväni on auttaa nuoria ihmisiä ylittämään tuo pelko. Jos ihminen ei osaa keskustella, hän ei selviä elämästä. Martti Ahtisaarikin totesi hiljattain, että kaikki maailman konfliktit ratkaistaan puhumalla. Siinä kiteytyy kaikki olennainen.

Keskustelun lisäksi nuorten ryhmässä myös toimitaan.

Aramin maailmankatsomuksen mukaan ihminen on onnellisimmillaan, kun hän tunnistaa ja kehittää omia jaloja ominaisuuksiaan ja löytää tavan käyttää niitä yhteisen päämäärän hyväksi. Keskustelun lisäksi nuorten ryhmässä myös toimitaan. Yksi projekteista starttasi, kun Aflatunin poika Onni lähti kaverinsa Antonion kanssa naapurustoon etsimään parannuskohteita. Työn alle otettiin tuhottu bussipysäkki. Kahden vuoden rakennushanke keräsi yhteen kelpo joukon nuoria ja vaati ison yhteisen ponnistuksen. Lopputulos oli upea.

– Projektin tarkoituksena oli kasvattaa kyvykkyyttä ison projektin läpiviemiseen. Nuoret oppivat sen aikana valtavasti asioita aina lupien hakemisesta puu- ja metallitöihin ja sponsorien hankintaan ja avajaisten järjestämiseen saakka. Se oli huikeaa!
Kun nuorten ryhmä järjestää viikonloppuleirejä, mukana touhuaa toistakymmentä nuorta. Määrä kasvaa vähitellen, kun sana kiirii kavereitten keskuudessa. Ovet ovat kaikille auki.

Aramille ryhmän valmentaminen on tarjonnut paitsi huikeita tutustumisia nuoriin, myös kasvattanut ymmärrystä vuorovaikutuksen mahdollisuuksista. Hän rohkaisee aikuisia syvällisempiin keskusteluihin nuortensa kanssa.

– Ei pidä pelätä vastustusta. Jos ei ole koskaan käynyt keskusteluja 14–15-vuotiaansa kanssa, se voi aluksi tuntua molemmista epäluontevalta. Vähitellen yhteys kuitenkin syntyy, koska ihmisellä on siihen luontainen halu. Joskus pitää hyväksyä, että muutos ei tapahdu tänään, mutta tämä onkin pitkän matkan laji. Ihan kuin terästä käsitellessä, nuoren kanssa yhdessä kehittyminen vaatii kovaa lämpötilaa ja intensiteettiä, Aram Aflatuni sanoo.