Itä-Pasilan taideaarteet

Itä-Pasilaan on parin vuoden aikana maalattu lukuisia katutaideteoksia. Betonista tunnetun kaupunginosan taidekierroksella paljastettiin myös SATOn vuokrakodin seinään tuleva muraali, josta on tulossa Helsingin suurin.

Argentiinalais-puertoricolaisen Jose Di Gregorion värikkäässä työhön on maalattu kaksi aktivistia, jotka säteilevät vaikutustaan ympärilleen. Työ on Eija Luostarisen (vas.) suosikki.

Jotkut näkevät Itä-Pasilan täynnä harmaita betoniseiniä, toiset näkevät sen täynnä mahdollisuuksia.

Elokuisena torstaina SATOn vuokrakotien sisäpihalle Sähköttäjänkatu 4:än on kokoontunut joukko jälkimmäisiä. SATO ja kaupunkitaidetta edistävä Helsinki Urban Art -yhdistys ovat viemässä halukkaita Itä-Pasilan taidekierrokselle. Illan erityisyyttä lisää se, että tänään asukkaille esitellään myös heidän talonsa päätyseinään tulevan muraalin luonnos.

Siitä ei olekaan tulossa mikä tahansa seinämaalaus, vaan Helsingin suurin: kun talossa on kahdeksan kerrosta ja alla vielä kahdeksan metriä kivijalkaa, muraalille tulee korkeutta peräti 32 metriä. Muraalin maalaa elokuun loppupuolella kanadalainen taiteilija Li-Hill.

”Tykkään muraaleista hirveästi, odotan sitä kyllä”, talossa 22 vuotta asunut Eija Luostarinen kertoo.

”Toivon että maalauksessa olisi ihmisiä. Olen nähnyt hienoja muraaleja, joihin on maalattu talon oikein vanhoja asukkaita. Myös lapset ovat hauska aihe, ja luonto tietenkin.”

Luostarinen on taidemaalarin tytär, joten hän seuraa mielellään taidetta. Hän on käynyt myös katsomassa kaikki kolmisenkymmentä katutaideteosta, joita Itä-Pasilan portaikkoihin, siltoihin, tunneleihin ja kaiteisiin on kahden viime vuoden aikana tehty. Nyt hän haluaa kuulla tarinoita teosten takana.

Lähdetään kierrokselle.

SATOn vuokrakodin asukas Eira Kontio katsoo Itä-Pasilan Ratamestarinkadulla kahdeksankerroksisen talon seinää, johon maalataan elokuun lopulla koko seinän peittävä muraali.

Pasila on katutaidekaupunginosa

”Kun näin tästä luonnoksen, ajattelin heti, että se sopii portaikkoon”, katutaidekierrosta vetävä Helsinki Urban Artin Jaakko Blomberg esittelee Jose Di Gregorion räiskyvän värikästä, graafista työtä Junailijanaukion ja Junailijankujan välisessä portaikossa.

Pasilasta on parin viime vuoden aikana kehkeytynyt katutaiteen keidas. Siitä on kiittäminen Helsinki Urban Artin aktiiveja. Pasilassa maalattiin paljon katutaidetta jo 1990-luvun alussa, mutta kaupunki on vuosien saatossa poistanut teokset yhtä lukuun ottamatta.

Nyt Itä-Pasilassa on nähty parin kesän aikana liuta kansainvälisiä ja suomalaisia taiteilijoita Helsinki Urban Artin kutsumina. Osa taiteilijoista on myös itse ottanut yhteyttä ja pyytänyt päästä maalaamaan alueelle Suomessa käydessään.

”Aina kun tulen tänne taiteilijoiden kanssa, he sanovat että wau, mitä seiniä”, Jaakko Blomberg kertoo.

Tässä joitakin Itä-Pasilan helmiä:

Yhdysvalloissa asuvan Wingchown aasialaistyyliseen, sinisenä ja vihreänä hehkuvaan teokseen ei voi olla kiinnittämättä huomiota. Jaakko Blomberg (kesk.) vetää taidekierrosta.
Itävaltalais-ranskalainen taiteiljaduo Jana & JS on tehnyt Itä-Pasilaan kolme tunnelmallista stencil-työtä. Tässä yksityiskohta Asemapäällikönkadun portaikon metalliovessa.
Helsinkiläinen taidemaalari ja katutaiteilija Taneli Stenberg maalasi kesällä 2017 Asemapäällikönkatu 10:n kohdalle porrasmuraalin ja sen lähelle tämän teoksen. Eija Luostarinen kuvassa keskellä.
Tartolaisen stencil-artistin Edward von Lõngusin töissä sadan vuoden takaiset virolaiset ihmiset heräävät henkiin, kun niitä katsoo älypuhelimeen ladattavan sovelluksen kautta
Kazakstanissa syntyneen ChemiSin vaikuttava kolmiulotteinen teos sai innoituksensa Angry Birdseistä. Se sijaitsee Resiinakujan Ratamestarinkadun kulmassa.
Puolalainen taiteilija NeSpoon on tehnyt Topparikujan rappujen alapäähän hennon istallaation naruista, kuminauhoista ja pitsistä. Se kestää kulkukissojenkin kiipeilyn, mutta ei kovaa auringonpaistetta. Kukaan ei osaa sanoa, kuinka kauan teos kestää paikallaan.

Muutaman korttelin matkalla Sähköttäjänkadulta törmää lukuisiin teoksiin. Kierroksen viimeinen teos, NeSpoonin hämähäkin seittiä muistuttava pitsiverkko, aiheuttaa katsojissa ihastuneita huokauksia. Taiteilija käyttää pitsiä, koska sen estetiikka on syvällä kaikkien kulttuurien juurissa.

”Tästä tulee mieleen, että ihan kuin äiti olisi virkannut nuo liinat! Siinä on ollut taiteilijalla hyvä idea”, 29 vuotta Itä-Pasilassa asunut Eira Kontio sanoo.

Helsingin suurin muraali

Mutta millainen muraali Sähköttäjänkatu 4:n päätyseinään on tulossa?

SATOn palvelujohtaja Maria Aspala tiimeineen nostaa luonnoksen telineelle. Tadaa!

Eija Luostarinen katsoo sitä pitkään hieman kauempaa.

”Aika erikoiselta näyttää. En vielä oikein osaa hahmottaa mitä siinä on. Siinä on vähän niin kuin ihmistä ja luontoa. Aika jännä”, Luostarinen sanoo.

Helsinki Urban Artin Sara Multanen (vas.) ja SATOn Maria Aspala (toinen vas.) esittelevät muraalin luonnosta SATOn vuokrakodin asukkaille.

Muraalin tuotannosta vastaava Helsinki Urban Artin Sara Multanen kertoo asukkaille työn taustoista. SATOn toiveena oli saada taloon hieno ja näyttävä teos, joka ilahduttaa asukkaita. Kaupungin rakennusvalvonta taas toivoi hillittyä ja realistista tyyliä niin, että betonia jää myös näkyviin. Ympäri maailmaa muraaleja maalaava taiteilija päätyi lukemaan Kalevalaa ja inspiroitui Ilmattaresta. Työssä Ilmatar-jumalatar iloitsee, kun sotka on muninut kultaisen munan ja aurinko, tähdet ja kuu ovat syttyneet taivaalle.

”Luulen, että teos muuttuu vain parempaan suuntaan. Luonnos on tehty yhdistämällä kuvankäsittelyohjelmassa valokuvia ja luonnospiirustuksia. Maalatessa ja isossa koossa se näyttää aina erilaiselta, vaikka teos ei saakaan muuttua kovin paljon”, Sara Multanen kertoo.

Eija Luostarinen kuuntelee taustoja kiinnostuneena.

”Nyt kun sain tietää tarinan, niin uskon, että siitä tulee varmasti hieno, kun sen näkee isona tuolta ylhäältä.”

Li-Hill maalaa muraalia Sähköttäjänkatu 4:n SATO-talon takaseinään (nähtävissä Ratamestarinkadulta) alkaen 23.8.2018. Valmista pitäisi olla jo syyskuun alussa.

Täältä löydät lisää tietoa ja kartan katutaidekierrokselle Pasilaan. www.helsinkiurbanart.com/pasilan-katutaidekaupunginosa

Kiinnostaisiko vuokra-asunto Pasilasta, viiden minuutin junamatkan päästä Helsingin keskustasta? Tule kurkkamaan SATON vapaita vuokra-asuntoja.

https://www.sato.fi