Pojatkin lukee!

Kolme rohkeaa suomalaista muuttaa maailmaa palasen verran paremmaksi. Yksi heistä on bloggaaja ja vloggaaja Mikko Toiviainen, joka houkuttelee poikia kirjojen pariin.

Mikko Toiviainen

Kalenterikarjuna tunnettu bloggaaja ja vloggaaja, Mikko Toiviainen, 27, lukee sekä työkseen että vapaa-ajallaan. Median monitoimimiehen ja kustannusalalla toimivan kirjojen rakastajan intohimona on saada pojat tarttumaan kirjaan rohkeammin. Pojatkin lukee -kampanja on Toiviaisen yhden miehen yritys tuoda julkisuuteen enemmän lukevan miehen malleja esikuvaksi nuorille. Toiviainen on huolissaan poikien lukuhaluttomuudesta. Kyse ei ole vain siitä, että kirjoja karttavat pojat menettävät lukemisesta saatavan nautinnon, vaan haitallisemmastakin seurauksesta. Lukemiseen liittyy voimakas eriarvoistava elementti.

On tutkittu, että lukevalla teinillä on käytössään noin 70 000 sanaa, kun vastaava luku on lukemista harrastamattomalla vain 15 000.

– On tutkittu, että lukevalla teinillä on käytössään noin 70 000 sanaa, kun vastaava luku on lukemista harrastamattomalla vain 15 000. Lukiessaan ihminen oppii hahmottamaan abstraktisti ja ilmaisemaan ajatuksiaan selkeästi. Minusta on tosi huolestuttavaa, että nykyään työtä hakevista miehistä joka viides ei esimerkiksi pysty itse kirjoittamaan työhakemustaan loppuun. Millaiset seuraukset sillä onkaan syrjäytymiskehitykselle? Miksi pojat sitten tarttuvat kirjoihin tyttöjä haluttomammin? Toiviaisen mukaan siihen on monia syitä.

– Tytöille on ainakin tarjolla laajempi kirjo kirjallisuuden lajeja. Poikia ja miehiä voi vaivata myös jonkinasteinen pelko imagohaitoista. Lukeva poika leimautuu ehkä helposti joko nörtiksi tai runopojaksi. Harva meistä haluaa joutua niihin kahteen kategoriaan vapaaehtoisesti, Mikko Toiviainen naurahtaa.

Pojilla on tyttöjä enemmän erilaisia oppimisvaikeuksia. Jos lukeminen ei suju, sitä ei välttämättä haluta erikseen mainostaa tyhmäksi leimaantumisen pelossa. Sitä myöten voi jäädä avautumatta huikea tarinoiden maailma.

– Ratkaisu voisi löytyä vaikkapa äänikirjoista. Niiden saatavuus on tosin vielä meillä vähän lapsenkengissä, ja jostain syystä äänikirjat mielletään vielä vähän kakkosvaihtoehdoksi “oikean” lukemisen rinnalla.

Kalenterikarju haluaa lukiessaan innostua ja upota tarinoihin.

Lukeminen on parasta pakoa arjesta, offline-luksusta.

– Lukeminen on parasta pakoa arjesta, offline-luksusta. Kun istun päiväni koneen ääressä toimistorottana, kotona on parasta laittaa kaikki laitteet kiinni ja heittäytyä kirjan vietäväksi. Vaikka olen luopunut vinyylilevyistä ja elokuvista digiajan myötä, haluan kirjani aina paperisena.

Mikko tunnustautuu hieman yllättäen erityisesti lasten- ja nuortenkirjojen kuluttajaksi. Suosikkigenrensä tärpiksi Toiviainen heittää saksalaisen nuorisokirjailija Walter Moersin Kapteeni Sinikarhun 13 ja 1/2 elämää.

– Sen upottavaan fantasiamaailmaan on helppo hypätä messiin ja jäädä koukkuun!

Pojatkin lukee -kampanjaan voi osallistua vielä ainakin vuoden loppuun asti. Jos haluat rohkaista poikia kirjojen äärelle, lisää sosiaalisen median kirjakuviisi hashtag #pojatkinlukee.