Vuokrakoti nuorten silmin

Miltä näyttää vuokrakoti, joka seuraa mukana elämänvaiheesta toiseen? Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijat tallensivat oman näkemyksensä asiasta. 

Videon kahdeksanhenkiseen työryhmään kuuluivat muiden muassa Jenni Pulli (vas.), Tuuli Hostikka ja Jenni Kampman.

Olohuone on ensin tyhjä, mutta jo minuutin päästä täynnä tavaraa. Yksin asuvan opiskelijatytön asunto muuttuu hetkessä pariskunnan, ja sen jälkeen lapsiperheen ensimmäiseksi yhteiseksi kodiksi. Tämä on tarina, jolla Helsingin Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijat tiivistivät onnistuneen vuokra-asumisen SATOlle kuvaamallaan markkinointivideolla.

”Esittelimme SATOlle muutaman muunkin idean, mutta tämä toimi parhaiten. Kaikkia versioitamme yhdisti ajatus siitä, että ihmiset tekevät asunnosta kodin”, videon kuvauksesta vastannut Nelli Kampman kertoo.

Elokuva- ja televisiotuotantoa opiskeleva Kampman muodosti kuvausryhmän yhdessä tuottaja Jenni Pullin, käsikirjoittaja Tuuli Hostikan, ohjaaja Anniina Sipolan, äänisuunnitelija Nicolas Rajasalon, tuotantopäällikö Aliina Aavaluoman, lavastaja Oona Korialan ja valaisija Santtu Koiviston kanssa.

”Näyttelijät olivat luokkakavereitamme. Yleensä heidät valitaan castingin kautta, mutta nyt kaikki löytyivät lähipiiristämme”, Pulli kertoo.

Jenni Pulli toimi projektissa tuottajana.

 

Itselleni on tärkeää vapaus siitä, ettei ole sidottu yhteen paikkaan, mutta silti on oikea koti, jonka voi tehdä näköisekseen.

Vuokralla on hyvä asua

Työryhmä teki videon osana Innovaatioprojekti-kurssiaan, jossa tehtiin yhteistyötä yritysmaailman kanssa. Yksi yrityksistä oli SATO, jossa toivottiin juuri nuorten tekijöiden äänen kuuluvan yrityksen viestinnässä.

”Olemme nuoria opiskelijoita, ja videossa SATO:n kohderyhmänä ovat meidän ikäisemme ihmiset, jotka haluavat asua kaupungissa”, Kampman kertoo.

Niin Pulli, Hostikka kuin Kampmankin asuvat vuokralla. Asumismuoto sopii heidän mielestään hyvin nimenomaan opiskelijoille.

”Vielä en tiedä, missä olen viiden tai edes vuoden kuluttua. Itselleni on tärkeää vapaus siitä, ettei ole sidottu yhteen paikkaan, mutta silti on oikea koti, jonka voi tehdä näköisekseen”, Pulli sanoo.

Suomessa on perinteisesti asuttu omistusasunnossa. Säästetty, syöty näkkileipää ja kiritetty pankkilainaa pois. Työryhmän mielestä toimintamallissa on kyse lähinnä pinttyneestä tavasta ajatella. Hostikan mielestä vuokra-asuminen tuo elämään ennen kaikkea vapautta. 

”Vanhemmillanikaan ei ole ollut omistusasuntoa, joten minulle vuokra-asuminen on se normaali tapa asua. En ajattele maksavani rahaa toisen taskuun, vaan vuokra on minulle vain normaali kulu muiden joukossa”, Hostikka sanoo.

Nelli Kampman on kuvannut videon. Sen myötä sai arvokasta kokemusta asiakkaan kanssa työskentelystä.

Kuvauskohdetta etsiittin kuin omaa kotia

Työryhmä päätti toteuttaa videon animaatiotekniikkalla. Leikkauspöydällä nopeutettujen, lyhyiden videokuvien avulla päähenkilön elämänkaari 2000-luvun alusta nykypäivään tiivistyi yhden minuutin napakaksi tarinaksi.

"Halusimme opiskella meille uutta tekniikkaa. Samalla valojen ja kuvauksen lisäksi suureen rooliin nousivat lavastus, maskeeraaminen ja puvustus, joihin koko työryhmä pääsi tutustumaan", Kampman sanoo.

Video kuvattiin SATOn asunnossa Helsingin Pikku Huopalahdessa. Vaikka SATOn vuokra-asunnoissa oli mistä valita, sopivan kuvauspaikan löytäminen vei aikansa, sillä videoryhmän kriteerit olivat tiukat: tarvittiin parvekkeellinen tai ensimmäisen kerroksen asunto, jonka pystyi valaisemaan asunnon ikkunan takaa.

”Kuvauskohteen etsintää voisi verrata oman asunnon etsimiseen. Kävimme katsomassa, hylkäsimme ja sitten valitsimme”, Kampman lisää.

Varsinaiset kuvaukset kestivät kaksi päivää, mutta koko videotuotanto parisen kuukautta. Eniten aikaa vei suunnittelu sekä lavasteiden hankkiminen. Sitä varten Kampman ja lavastaja Oona Koriala kiersivät pakettiautolla kierrätyskeskuksia ja kyselivät huonekalukaupoista rekvisiittaa lainaksi.

Tuuli Hostikka, Nelli Kampman ja Jenni Pulli suunnittelivat SATOn videon tekoa Metropolia Ammattikorkeakoulun tiloissa.

En ajattele maksavani rahaa toisen taskuun, vaan vuokra on minulle vain normaali kulu muiden joukossa.

Käsikirjoittaja Tuuli Hostikka on asunut lapsesta saakka vuokra-asunnoissa ja näkee asumismuodossa paljon hyvää.

Tärkeä työnäyte 

Kuvausryhmällä on vielä vuosi opintoja Metropoliassa jäljellä. Heidän näkökulmastaan videon tekeminen SATO:lle oli avartava kokemus.

”Uskon että tästä on hyötyä jatkossakin. Tuottajaopiskelijalle on tärkeää, että on ollut tekemässä mainosta, jonka tilajana on ollut ihan oikea asiakas. Teimme tilaustyön, jossa jouduimme kuulemaan aidosti sitä, mitä asiakas meiltä halusi”, Pulli sanoo.

Ammatillisen kokemuksen lisäksi tekijöiden haaviin jäi kuvausrekvisiittaa, jolla voi koristaa omaa kotia.

 

Katso Metropolian opiskelijoiden SATOvideo täältä: