Asukkaan muistilista: 5 asiaa, jotka jokaisen tulisi tietää sisäilman kosteudesta

Huoneilman ei pitäisi olla liian kuivaa, mutta ei toisaalta liian kosteaakaan. Naputtelimme alle viisi faktaa kotisi ilmankosteudesta ja vinkit, miten voit itse vaikuttaa siihen.

1. Ilmankosteus voi vaihdella 20–70 %:n välillä

Talvella sisäilma on kuivempaa ja kesällä kosteampaa. Talvella normaali suhteellinen ilmankosteus on 20–40 %, kesällä korkeampi 50–70 %.

Liian kuiva sisäilma voi aiheuttaa asukkaille esimerkiksi tukkoisuutta ja limakalvojen kuivuutta, mutta jos ilmankosteus on pitkään yli 70 %, alkavat kosteudesta kärsiä kodin ja talon rakenteet. Rakenteisiin kertyessään kosteus saattaa luoda otolliset kasvuolosuhteet mikrobeille kuten homeille, jotka voivat olla haitaksi terveydelle.

2. Tärkeintä on pitää tuloilma-aukot avoinna

Jos ilma ei kierrä asunnossa, ylimääräinen kosteus ei pääse pois.

Kaikissa uusissa SATOn vuokra-asunnoissa on tehokas koneellinen ilmanvaihto. Koneellisen ilmanvaihdon toimivuuteen vaikuttavat ilmastointilaitteiden säädöt ja teho.

Vanhempien talojen painovoimainen ilmanvaihto toimii sekin mainiosti perustuen sisä- ja ulkoilman lämpötilaeroon. Olohuoneista ja makuuhuoneista löytyvät tuloilma-aukot ja keittiöstä ja kylppäristä poistoilma-aukot.

Poistoilma-aukkojen säätöjä saa muuttaa ainoastaan huoltomies, sillä yhden asunnon säätö vaikuttaa kaikkiin asuntoihin, jotka on kytketty samaan poistohormiin.

Oli ilmanvaihtojärjestelmä kumpi tahansa tai niiden yhdistelmä, tärkeää on, ettei asukas peitä tai sulje tuloilma-aukkoja.

Katso meidän Jussin vinkit tuuletusaukkojen putsaukseen ›

3. Liesituuletinkin on osa koneellista ilmanvaihtojärjestelmää

Sisäilman kosteutta nostattaa hengitys ja hikoilu, ruoanlaitto, peseytyminen ja pyykkäys. Jos kodin ilma ei kierrä, ylimääräinen kosteus ei pääse pois.

Ilmanvaihtojärjestelmiä huolletaan SATOlla säännöllisesti, jotta ne toimisivat moitteetta. Asukkaiden velvollisuus on pitää tuloilma-aukot auki ja niiden suodattimet puhtaana.

Painovoimainen ilmanvaihto vaatii kesällä sen, että välillä avataan myös ikkunat, koska ulkolämpötila ja sisälämpötila ovat silloin hyvin lähellä toisiaan eikä luonnollista vetoa synny.

Joissain uudemmissa taloissa liesituuletin on osa ilmanvaihtojärjestelmää. Tällaista liesituuletinta saisi pitää pienimmällä imuteholla silloin, kun asunto on tyhjillään. Asukkaan kannattaakin tarkistaa asukaskansiosta oman vuokra-asunnon tilanne ja säätää ilmanvaihto ohjeiden mukaan. Huoneistokohtaisen ilmastoinnin säätöpaneeli voi sijaita muuallakin kuin liesituulettimessa.z

Tarvittaessa voit kysyä neuvoa myös asiakaspalvelustamme.

4. Seisova ilma näkyy kylpyhuoneen peilistä

Kun asunnon ilma ei vaihdu, sen voi usein tuntea aistinvaraisesti. Kun kosteus jää seisomaan, se tarkoittaa että myös ilman epäpuhtaudet kuten ihmisten ja eläinten mukanaan tuoma katupöly ja hengityksen hiilidioksidi jäävät asuntoon. Huono ilmanvaihto saattaa aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä tai muita sisäilmaoireita.

Näkyvä todiste seisovasta ilmasta on ikkunalaseihin kylmällä tiivistyvä kosteus, tai kylpyhuoneen peili, joka jää suihkun jälkeen pitkäksi aikaa huuruun.

5. Kattilan kannestakin on apua

Kosteuden kertymiseen voi vaikuttaa itse. Ruoanvalmistuksessa yksinkertainen konsti on käyttää kiehuvissa kattiloissa kansia.

Suihkussa käydessä voi alentaa veden lämpötilaa tai lyhentää suihkutteluun käytettyä aikaa. Suihkun jälkeen on tärkeää kuivata lattia lastalla ja vaikka seinätkin. Pidä kylppärin ovi kiinni suihkussa käydessäsi, mutta jos kylpyhuoneen ilmanvaihto tuntuu puutteelliselta, voi oven jättää suihkun jälkeen hieman raolleen.

Mahdollisuuksien mukaan pyykit kannattaa aina kuivata kuivaushuoneessa, pihalla tai parvekkeella.

Milloin yhteys SATOon?

Jos olet tarkistanut, että tuloilma-aukot ovat puhtaat ja toimivat ja poistoilma-aukot vetävät (talouspaperi jää aukon imuvoimasta siihen kiinni), mutta sinusta silti tuntuu, että vuokrakotisi ilmanvaihto ei toimi, tee meille vikailmoitus OmaSATOssa tai ota yhteyttä asiakaspalveluun.

SATO mittaa vuokra-asuntojen sisäilmaa

Koska ilmanlaatu vaikuttaa asumismukavuuteen, SATO on ryhtynyt mittaamaan asuntojen lämpötilaa ja suhteellista kosteutta. Lähes kaikissa SATOkodeissa on jo anturi (tieto päivitetty 7/23). Mittaustuloksien pohjalta voidaan tehdä sisäilmatutkimuksia, sekä havaita ja korjata sisäilmaongelmia. Tulokset auttavat säätämään ilmanvaihtojärjestelmän parhaalla mahdollisella tavalla.

Juttua varten haastateltiin asiantuntijana SATOn asumisterveyspäällikkö Aulikki Erälinnaa.