Elämän ehdoilla

Kun SATOn Jonna Röynä sai idean kylpyhuonemallistosta, joka kestää vettä ja kulutusta, Kankarin Kalusteen Pekka Pusa tarttui kynään pikkubussin takapenkillä. Niin syntyi Kide.

Mitä järkeä on asentaa kylpyhuoneisiin lastulevykalusteita, jotka kestävät alle vuoden?

Sen kysymyksen tuotekehityksen ja hankinnan asiantuntija Jonna Röynä sattui kuulemaan, kun oli ollut nelisen viikkoa SATOlla töissä.

Ei mitään järkeä, tietenkään.

Ja siksi Jonna, toiminnan nainen, päätti tarttua puhelimeen.

Materiaali löytyi uimahallista

Idea oli heti valmiina: massiivilaminaatti. Uimahallien ja liikuntakeskusten pukuhuoneista tuttu materiaali, joka kestää kovaa kulutusta ja kosteutta. Mitä jos ottaisi materiaalin käyttöön kotien kylpyhuoneissa?

Jonna Röynä ja Pekka Pusa kehuvat kilvan yhteistyötään. ”Voi kuulostaa imelältä, mutta on hienoa tehdä töitä ihmisten kanssa, jotka ovat ammattilaisia ja haluavat löytää ratkaisuja”, Jonna sanoo.

Jonna soitti puheluita ja lähetti sähköposteja. Yhdeksännessä yrityksessä, kihniöläisessä Kankarin Kaluste Oy:ssä, puhelimeen vastasi Heikki Mäkinen.

”Istuin pikkubussin takapenkillä, kun Heikki sanoi, että SATO kysyy tällaista, onnistuuko. Otin kynän ja paperia ja piirsin liitoksen siinä liikkuvassa bussissa”, Kankarin Kalusteen tuotekehityksen asiantuntija ja puuseppä Pekka Pusa sanoo ja hymyilee.

”Että kyllä onnistuu.”

Vielä samana iltana Jonna lähetti suunnitelmat Kihniöön.

Kalusteilla on 25 vuoden takuu

Alle kuukaudessa ensimmäinen prototyyppi oli valmis.

”Näppäsin siitä kännykällä kuvan ja lähetin into piukassa Heikille, että katso nyt, tuli hieno”, Pekka sanoo ja nauraa.

Mallisto sai nimen Kide, koska sitähän massiivilaminaatti on: hartsikiteitä, jotka on puristettu yhteen. Musta hartsi pilkottaa kalustelevyjen päädyissä ja antaa mallistolle modernin ilmeen.

Kide-mallistossa kestävyys ulottuu tehtaalle saakka. Jokainen kalustelevy hyödynnetään viimeistä milliä myöten. ”Kertakäyttökulutuksen vastustaminen on kaikkien tahtotila”, Jonna ja Pekka sanovat.

Hyvännäköinen design on Jonnan mielestä tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on se, että kalusteet ovat kestäviä ja ekologisia.

Vastuullisuus ei saa jäädä vain puheen asteelle. Vastuullisuus on tekoja. Sitä, ettei valita halvinta mahdollista toteutusta vaan ajatellaan, mikä on paras vaihtoehto viiden, kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden aikajänteellä.

Kide-malliston kalusteiden massiivilaminaatilla on 25 vuoden takuu, mikä on kylpyhuonekalusteille täysin poikkeuksellista. Normaalisti valmistajat antavat kahden vuoden takuun.

”Maailma hukkuu romuun. Siksi pysähdymme jokaisen kalusteen ja idean kohdalla miettimään elinkaarta”, Jonna sanoo.

Arjen pitää olla huoletonta

Se, että kalusteet kestävät aikaa ja kulutusta, on myös asukkaan kannalta hyvä asia. Ei tule jatkuvia vikoja, remontteja ja oven takana ramppaavia huoltomiehiä.

”Kaikki suunnittelu lähtee siitä, miten saamme tehtyä asukkaiden arjesta huolettomampaa. Ei ole mitään järkeä, että kylpyhuoneessa pitää varoa vesileikkejä”, Jonna sanoo.

Kide-malliston kalusteilla on M1-luokitus, mikä tarkoittaa, että niistä ei vapaudu sisäilmaan mitään haitallista.

Pekkaa hymyilyttää. Massiivilaminaatin kanssa vettä ei todella tarvitse varoa: kun Pekan kodin jääkaapista rikkoutui hylly, Pekka nakutteli uuden massiivilaminaatista. Sitten vaimo kysyi, voiko hyllyn pestä astianpesukoneessa.

”Sanoin, että anna mennä vaan, ei se miksikään mene.”

Innovaatiot syntyvät elävästä elämästä

Kide-malliston kalusteita on asennettu jo useampaan SATO-kotiin ja lisää asennetaan koko ajan. Jonna laskee, että vuodessa noin 2 000 asuntoa saa uudet kalusteet, kun mukaan lasketaan sekä remontti- että uudiskohteet.

Aiemmin kylpyhuoneisiin tuli kalusteita ja varusteita kymmeneltä eri toimittajalta, nyt kaikki tulee yhdestä ja samasta paikasta: Kankarin Kalusteelta. Se helpottaa asentajien työtä ja työmaiden aikataulusuunnittelua.

Sekin helpottaa, että Kide-mallisto on alusta asti suunniteltu niin, että kalusteet toimivat eri kokoisissa kylpyhuoneissa ja kodeissa.

Tietysti.

Ehkä on paikallaan kysyä, mitä Jonna ja Pekka keksivät seuraavaksi.

Jonnaa hymyilyttää. Kylpyhuonemalliston lisäksi hän on ehtinyt suunnitella uuden Ino-suihkuverhokiskon (joka kestää jopa 25 kg painon), Odi-eteisnaulakon ja jätekärryn, jossa jäte-ämpärit on värikoodattu.

”Kaikki innovaatiot syntyvät elävästä elämästä. Kun kiertää asuntotarkastajien mukana ja kuuntelee asukkaiden palautetta, näkee heti, missä on korjattavaa”, Jonna sanoo.

”Jos näen ongelman, haluan heti ratkaista sen.”

Jonnan suunnittelemassa Odi-eteisnaulakossa on ripustustilaa henkareille, koukkuja takeille ja vielä hattuhyllykin.

Etsitkö vuokrakotia? Löydä täydellinen koti täältä.