Muraali yhdistää asukkaita

Sininen henkilönostin seisoo Ratamestarinkadun jalkakäytävällä ahtaassa kohdassa: toisella puolella tietä vastaan tulee ratikkakisko, toisella kerrostalo ja yhtä reunaa rajaa vielä ylikulkusilta.

Mutta siinä sen on seistävä, koska kanadalainen taiteilija Li-Hill maalaa Sähköttäjänkatu 4:n SATOkodin seinään jättimäistä, 34 metriä korkeaa muraalia.

Aloittaessaan uuden teoksen suunnittelun Li-Hill tutustuu aina paikan historiaan. SATOn talon muraalia varten hän luki Kalevalaa ja katsoi Rauta-aika-elokuvan.

On elokuun loppu ja Li-Hill on nyt maalannut viikon. Hän kertoo olevansa hieman myöhässä aikataulusta, muun muassa siksi, että tilan puute on pakottanut välillä työskentelemään vaikeissa asennoissa liian lähellä seinää. Silti kanadalaistaiteilija jaksaa hymyillä.

”Täällä on kivaa! Pasilassa tuntuu olevan paljon erilaisia ihmisiä erilaisista taustoista, ja sellainen tekee asuinalueesta aina kiinnostavan.”

Juuri yhteisöjen takia Li-Hill maalaa muraaleja. Tai paremminkin hän maalaa yhteisöille.

Tavallisilta seinämaalareilta ei tällaista väriarsenaalia yleensä löydy.

Muraalit tuovat luonnon takaisin

”Betonirakennukset luovat ihmisten väliin rajoja ja vievät kaupungeista pois luontoa ja orgaanisia muotoja. Muraalit tuovat asuinalueille luonnollisia muotoja takaisin”, Li-Hill sanoo.

Torontossa syntynyt mutta New Yorkin Brooklynissa asuva taiteilija maalaa muraaleja ympäri maailmaa. Hän pitää siitä, että toisin kuin perinteistä taidetta, kukaan ei voi ostaa tai myydä muraaleja. Ne kuuluvat koko yhteisölle.

”Muraalit yhdistävät ihmisiä: silloin talo ei ole vain seiniä, vaan asukkailla on jotain omaa ja yhteistä.”

Taiteilija kertoo esimerkin. Kerran hän maalasi Pohjois-Kanadassa Churchillissa, maailman jääkarhupääkaupungissa, joka on pieni yhteisö tiettömien taipaleiden takana.

Kaupunkiin pääsee vain lentäen tai junalla, mutta junarata oli ollut pitkään poikki, ruoan hinta pilvissä ja ihmiset alamaissa. Li-Hill oli paikalla ympäristöjärjestön kutsumana järjestämässä muraalitapahtumaa – ja vastaanotto oli ikimuistoinen.

”Ihmiset tuntuivat saavan muraaleista positiivista energiaa kotipaikkaansa kohtaan ja mieliala kohosi selvästi. He tulivat kiittelemään kovasti, miten paljon heille merkitsi, että kerrankin myös siellä tapahtui jotakin.”

Li-Hill kertoo, että moni on tullut juttelemaan Itä-Pasilassakin. Se on tuntunut mukavalta, niin kuin aina.

Maalaustauolla Li-Hill jutteli muraalin tuottamisesta vastaavan Helsinki Urban Artin Sara Multasen kanssa. Sara auttoi häntä käytännön asioissa.

Kalevala elää SATOtalon seinässä

Syyskuun alussa muraali on valmis, sininen henkilönostin palautettu vuokraajalle ja taiteilija jatkanut matkaansa Berliiniin. Ratikan ikkunasta voi nyt kurkkia Kalevala-aiheista jättiteosta.

Kahdeksankerroksisen talon seinässä korkeuksiin kohoava Ilmatar katselee, kun maailma syntyy sotkan munasta.

Siinä se on, Helsingin suurin muraali valmiina.

Ilmatarta esittävä malli löytyi sosiaalisen median kautta, ja nyt Itä-Pasilassa asuva Jenni Ahlapuro pystyy katsomaan galaktista omakuvaansa kotinsa ikkunasta.

Li-Hill halusi maalaukseen tietysti paikallisen ihmisen, koska täällä asuvia ihmisiä vartenhan teos on tehty.

Haluaisitko lähteä Itä-Pasilan katutaidekierrokselle? Kurkkaa Itä-Pasilan katutaidehelmet ja näet samalla Sähköttäjänkatu 4:n muraalin alkuperäisen luonnoksen »

Etsi uusi koti SATOn vapaista vuokra-asunnoista