Näin vakuutat vuokrakotisi

Kenen vakuutus korvaa asunnon vesivahingon? Kuka vastaa, jos kellarikomeroon murtaudutaan?

Tällaisiin kysymyksiin SATOn lakimies Panu Koskimäki törmää työssään. Hän kertoo, mitä vuokralaisen kannattaa vakuuttaa ja mihin asioihin kiinnittää huomiota, jotta asuminen olisi mahdollisimman mutkatonta.

SATO vakuuttaa nämä:

Kiinteistövakuutus

Tämä vakuutus korvaa kaikki kiinteistölle aiheutuvat vahingot, jotka kohdistuvat rakenteisiin tai kiinteistöön kuuluvaan irtaimistoon, kuten keittiön kaappeihin. SATOn vakuutus kattaa esimerkiksi vesivahingon – paitsi jos se on vuokralaisen itse aiheuttama.

”Yllättävän perinteinen tilanne on suihkuun nukahtaminen baari-illan päätteeksi,” Koskimäki kertoo.

”Vahingonkorvauslain mukaisesti se joka töpeksii, myös maksaa.”

Toinen yleinen vesivahingon aiheuttaja on astianpesukoneen tulppausten puute. Kun vuokralainen muuttaa asunnosta pois ja vie astianpesukoneen mukanaan, kaikki eivät muista tulpata astianpesukoneen tuloletkua, tai se tulpataan huonosti. Tämä voi aiheuttaa vesivahingon, joka on vuokralaisen vastuulla.

Kiinteistön vastuuvakuutus

Jos kiinteistön rakenne aiheuttaa vuokralaiselle henkilö- tai esinevahinkoa, esimerkiksi jos kaapinovi irtoaa ja vahingoittaa irtaimistoa, SATOn vastuuvakuutus korvaa tämän.

Kuka vastaa, jos vuokra-asunnon irtaimistovarastoon murtaudutaan | SATO

Vuokralaisen vastuulla olevat vakuutukset:

Kotivakuutus, johon sisältyy vastuuvakuutus

Tämä on ainoa pakollinen vakuutus kaikissa SATOn vuokrakodeissa.

Kotivakuutus on erityisesti vuokralaisen omaa irtaimistoa varten, mutta sen tulee kattaa myös huoneiston kiinteälle sisustukselle, esimerkiksi pintamateriaaleille ja kaapistoille, aiheutuneet vahingot. Jos asunnossa on vesivahinko, jota ei voida katsoa kenenkään syyksi, SATOn vakuutus korvaa rakenteisiin kohdistuvat vahingot ja vuokralaisen kotivakuutus irtaimistolle ja vuokra-asunnon sisustukselle aiheutuneet vahingot. Kotivakuutus korvaa myös irtaimistovahingot, jos kellarikomeroon murtaudutaan.

Kotivakuutukseen sisältyvä vastuuvakuutus korvaa, jos vuokralainen aiheuttaa omalla toiminnallaan vahinkoa huoneistolle tai kolmannelle osapuolelle.

Jos esimerkiksi housujen taskuun unohtunut avainnippu rikkoo pesukoneesi ja vesi valuu naapuriin, vastuuvakuutus voi korvata naapuriasunnolle aiheutuneet vauriot, etkä joudu maksamaan niitä omasta pussistasi.

Kannattaa ottaa huomioon, että vastuuvakuutuksia on eritasoisia ja vakuutusehdot eroavat toisistaan.

Lemmikin omistajan vastuuvakuutus

Tätä kannattaa jokaisen lemmikin omistajan harkita. Joskus lemmikin omistajan vastuuvakuutukseen sisältyy myös lemmikin huoneistolle aiheuttaman vahingon korvaaminen. Korvaavuuden laajuus tulee aina varmistaa vakuutusyhtiöltä ennen vakuutuksen ottamista.

Huoneenvuokralain mukaan huoneiston tavanomainen kuluminen kuuluu asiaan. Mutta esimerkiksi kissojen raapimat väliovet ovat pois muuttaessa vuokralaisen vastuulla korvata. 

Kuka korvaa koiran tai kissan aiheuttaman vahingon vuokra-asunnossa | SATO

Koskimäki kertoo, että yleisimmät vahingot SATO-kodeissa ovat melko pieniä, eivätkä edes päädy hänen pöydälleen selvitettäviksi.

”Tavallisessa arjessa tapahtuu harvoin isoja vahinkoja.”

Juttu on julkaistu alun perin 31.10.2018. Tietoja on päivitetty 16.3.2022.