Tervetuloa, karvakuono! Näin valmistelet kodin koiranpentua varten

Koiranpentu tuo kotiin iloa, rakkautta ja vauhdikasta arkea. Vältä pennulle vaaralliset tilanteet ja tutustu etukäteen koirakouluttajan koostamiin vinkkeihin, joilla teet vuokra-asunnostasi pennulle parhaan paikan elää ja kasvaa.

Jouluna moneen kotiin saapui odotettu uusi perheenjäsen, pieni koiranpentu. Joululomalla koiranpennulle on hyvin aikaa, mutta paras koiranpennun kotiuttamisaika on kesäloma. Luovutusikäinen pentu kun vaatii omistajaltaan paljon huomiota ja opastusta.

”Koiran saapuminen on ihanteellista sijoittaa loma-aikaan tai miettiä muuten, kuinka järjestää mahdollisimman paljon aikaa koiralle”, koirakouluttaja Jouni Jääskeläinen sanoo aluksi.

Vaikka koira viihtyy parhaiten osana laumaansa, tulee koiralle järjestää kotona oma paikka, jossa se voi levätä ja rauhoittua.

”Susiperimästään johtuen koira kokee olonsa turvalliseksi paikassa, jossa se voi maata selkä seinää vasten, mutta samalla havainnoida ympäristöään ja ihmisten liikkeitä.”

Koti pysyy kunnossa näillä nikseillä

Karvaisen kaverin asettuminen kodiksi haastaa kiiltäviin pintoihin tottunutta siivousintoilijaa. Koiranomistajan luottovälineet ovatkin imuri ja vaateharja, jolla harjata karvat vaatteista ulos lähtiessä. Kurasäällä eteiseen kannattaa varata rättejä tassujen ja mahanalusen pyyhkimiseen.

Siivousta voi myös helpottaa materiaalivalinnoilla. Esimerkiksi nahkasohva on kangassohvaa kestävämpi ja helpompi pitää puhtaana. Koska pissivahingoilta on mahdotonta välttyä pennun kanssa, Jääskeläinen neuvoo suojaamaan lattian sanomalehdillä, joihin pentu voi turvautua silloin kun se ei ehdi ulos ajoissa.

”Koirat ovat aina yksilöitä. Yksi oppii sisäsiistiksi parissa kuukaudessa, toisella aikaa menee enemmän. Erilaisten taitojen harjoittelu kannattaa kuitenkin aloittaa heti pennun asetuttua kodiksi.”

Huomioi kodin vaaranpaikat

Koska koiranpentu tutkii ympäristöään uteliaana, on pesu- ja siivousaineet, lääkkeet tai purtavaksi kelpaavat sähköjohdot syytä piilottaa sen ulottuvilta. Myös pöydälle jäänyt leipäpussi tai raoillaan oleva roskis herättää mitä todennäköisemmin koiran kiinnostuksen.

Leikin pyörteissä oleva koira ei aina osaa hillitä vauhtiaan. Katso siis, ettei kirjahyllyn tai lipaston päällä ole esineitä, jotka tippuessaan voivat särkyä tai olla koiralle vahingoksi.

Lemmikit ovat tervetulleita SATOkotiin!

Harjoitelkaa yksinoloa hetki kerrallaan

”Totuta pentua yksinoloon vähän kerrallaan esimerkiksi poistumalla hetkeksi rappukäytävään tai viemällä roskat ulos monta kertaa päivässä. Älä tee asiasta numeroa, sillä koiran on opittava, että ihmiset tulevat ja menevät.”

Ongelmakoirien koulutukseen erikoistuneen Jääskeläisen mukaan yhteiselon sujuminen liittyy aina vuorovaikukseen ihmisen ja koiran välillä.

”Koiralla on tapa peilata omistajansa tunteita ja käyttäytymistä. Omistajan rento ja päättäväinen olemus pitää myös koiran rauhallisena.”

Yksin jäädessään koira saattaa kärsiä eroahdistuksesta, mikä voi näkyä tavaroiden tuhoamisena. Piilota siis lempikenkäsi kappiin ja jätä koiran seuraksi ruoalla täytetty purulelu, joka pitää sen toimeliaana.

Kun koiralla on tarjolla luvallista purtavaa, se jättää todennäköisemmin tihutyöt vähemmälle. Vahinkoja voi sattua, ja silloin kannattaa olla yhteydessä kotitalon palvelupäällikköön tai isännöitsijään.

Kannattaa tutustua: Viihdytään kotona -opas on todellinen SATOn asukkaan selviytymispakkaus. Olemme koonneet siihen tietoa ja vinkkejä muuttoon sekä omaan kotiin ja kotitaloon liittyen. Oppaan lopussa oleva vastuunjakotaulukko kertoo, kenen vastuulla vuokra-asunnon huolto- ja korjaustyöt ovat.

Löydä lemmikille ja itsellesi paras koti »