Yhteisömanageri tuli taloon

Päivitys 28.10.2022: SATOssa kokeiltiin yhteisömanageria erityisesti StudioKodin lanseerauksen aikaan. Tällä hetkellä meillä ei ole yhteisömanageria.

Saimaan upeat maisemat lumosivat SATOn yhteisömanageri Olli Järvenkylän, mutta samalla hän kaipasi muutosta elämäänsä – jälleen kerran. Ei aikaakaan, kun elämä heitti hänet pääkaupunkiseudun ihmisvilinän keskelle yhteisöllisyyttä luomaan.

Aurinko oli juuri nousemassa ja sen ensimmäiset säteet leikkivät lumpeen kuulailla terälehdillä. Kevyt usva leijaili järven yllä luoden unenomaisen tunnelman. Kuikan maaginen huuto kantautui pitkin järvenselkää samalla, kun koko tienoo heräili uuteen päivään.

Loppukesän lauantaiaamu oli käännekohta Olli Järvenkylän elämässä. Hän starttasi viimeisen kerran pienen veneensä moottorin ja suuntasi kohti Mikkelin Jurassic Rockia. 100 päivää Saimaalla -projekti oli tullut päätökseensä.

Sunnuntaina Järvenkylä muutti Helsinkiin ja maanantaina hän aloitti työt SATOn yhteisömanagerina.

“Olen todellakin antanut elämän viedä. Huhtikuussa asuin vielä Inarissa, kesän seikkailin Saimaalla ja nyt olen palannut takaisin Helsinkiin. Arvostan kyllä pitkään samassa työpaikassa ja paikkakunnalla viihtyviä ihmisiä, mutta itse olen tietyin väliajoin tehnyt irtiottoja”, kertoo Järvenkylä.

Kuinka Stadin kundi päätyi kuukausien samoilujen kautta SATOn ensimmäiseksi yhteisömanageriksi?

Kuva: Olli Järvenkylän kotialbumi

Saimaan saarelta StudioKotien hengenluojaksi

Yksin Itä-Suomessa seikkaillessaan Järvenkylä ei suinkaan ollut yksinäinen. Kun kalaverkkoon tarttui muutama ahven tai perämoottori otti osumaa rantavedessä, Järvenkylä nappasi niistä kuvan ja jakoi otokset some-tileilleen. Tsemppiviestit, ihastelevat kommentit ja vieraanvaraiset avunannot täyttivät kommenttikentät, kun tuntemattomat ihmiset seurasivat Järvenkylän matkaa.

Parhaina päivinä Järvenkylää lykästi ja hän sai juttuseurakseen paikallisia veneilijöitä, joiden yhteishenki teki Järvenkylään lähtemättömän vaikutuksen.

Samaa yhteisöllisyyttä Järvenkylä halusi tuoda pääkaupunkiseudulle.

“Bongasin netistä SATO StudioKoti -konseptin ja otin yhteyttä SATOon. Heitin asukkaiden osallistamisesta ja yhteisöllisestä meiningistä ideoita, jotka mielestäni sopivat konseptiin. Osuin kuulemma niin lähelle naulan kantaa, etteivät he voineet olla palkkaamatta minua”, Järvenkylä kertoo.

Ensimmäinen työviikko vierähti uutta opetellen, kun nimet ja kasvot vaihtuivat palaverista toiseen. Syksy jatkuu asukasvalinnan ja ideoiden koonnin merkeissä.

Eniten Järvenkylä odottaa joulukuun alkua, jolloin Martinlaakson pilottikohteen asunnot täyttyvät yhteisöllisyyttä kaipaavista asukkaista.

Yksi asukkaista on Järvenkylä itse.

Koti on muutakin kuin seinät

Värikkäät nuppineulat koristavat seinälle ripustettua maailmankarttaa. Lähes jokaiselle mantereelle on pistetty neula – Australian kohdalla niitä on jopa kuusi. Järvenkylän rakas matkailuharrastus on vienyt häntä ympäri maailmaa. Jokainen kohde on tarkasti merkitty karttaan, joka siirtyy joulukuussa muuton mukana StudioKodin seinälle.

“Olen karsinut omaisuuttani ja luopunut isosta määrästä tavaroita, joten kompakti koti sopii minulle. Kaikkea ei tarvitse omistaa itse.”

Yhteisömanagerin ja talon asukkaan roolien yhdistämiseen Järvenkylällä on selkeä linja: hän ei aio olla aina tavoitettavissa. Sokeria on kuitenkin aina kaapissa naapureita varten.

Järvenkylä ottaa suuren roolin yhteisöllisyyden luomisessa, sillä hän haluaa naapureiden tulevan toisilleen tutuiksi ja viettävän aikaa yhteisten aktiviteettien merkeissä.

“Haluan olla yhdessä muiden satolaisten kanssa tarjoamassa asukkaille muutakin kuin seinät”, Järvenkylä sanoo ja jatkaa: “Yhteiseen toimintaan osallistuminen on asukkaille mahdollisuus, ei velvoite. Ketään ei syleillä kuoliaaksi ja omaa tilaa sekä rauhaa löytyy myös.”

Merikapteenin lailla maailmalle

Eero Raittisen Kaunis nainen pärähtää soimaan Järvenkylän ikiaikaisesta putkiradiosta. Suomalainen rytmimusiikki sulattaa Järvenkylän sydämen ja saa reissumiehen hyräilemään musiikin tahdissa.

“Eero Raittinen ei ole jämähtänyt menneisyyteen vaan tekee edelleen uutta musiikkia, mikä tekee hänestä kiinnostavan.”

Kipinä uuden etsimiseen pitää Järvenkylän itsensäkin liikkeellä. Saimaan reissun loputtua hän pyysi seuraajiltaan näkemystä seuraavan 100 päivän matkan kohteesta. Ehdotuksissa vilisivät muun muassa Turun saaristo, Karjala ja Saarenmaa.

Jos Järvenkylältä kysytään, hän lähtisi mielellään hieman kauemmaksi.

“Haaveenani on seurata Hugo Prattin sarjakuvissa seikkailevaa merikapteeni Corto Maltesea: ottaa sarjakuvaromaani matkaoppaaksi ja lähteä eri puolille Eurooppaa, Latinalaista Amerikkaa, Afrikkaa, Aasiaa ja Oseaniaa.”

Seuraava seikkailu on vain kuukausien päässä, kun Järvenkylä pakkaa vähäisen omaisuutensa ja suuntaa uutuuttaan kiiltelevään StudioKotiin. Hyppäys Martinlaakson yhteisölliseen asumismuotoon tuo vaihtelua yksin vietettyihin nuotioiltoihin – ja toivottavasti runsain mitoin uusia kokemuksia muille jaettavaksi.
 

Kuinka siistiä olisi muuttaa ihan uuteen kotiin? Klikkaa ja löydä koti.