SATO Kotona

Innostu ideoista – jaa omasi!

Joulunajan muistilista

Mitä tehdä kinkun paistorasvalle, saako lahjapaperit heittää paperikeräykseen ja mihin kuusi kuuluu joulun jälkeen? Keräsimme muistilistan, jonka avulla jätehuolto toimii joulunakin.

Kinkun paistorasva

  • Kinkun paistorasva ja muu ruokajäte kuuluu roskikseen. Älä siis laita niitä viemäriin tai vessanpönttöön. Paistorasvat ja öljyt aiheuttavat tukkeumia putkistossa. Laita nestemäinen rasva tiiviisti suljetussa astiassa sekajätteeseen. Hyytyneen rasvan voit laittaa myös biojätteeseen.
  • Tänäkin jouluna kinkun paistorasvan tai kalkkunan, kalan ja juuressipsien paistirasvan voi laittaa kiertoon Nesteen kinkkutempussa. Kerätystä rasvasta valmistetaan uusiutuvaa diesel-polttoainetta autoille. Sinua lähellä olevan keräyspisteen voit tarkistaa täältä.

Lahjapaperit ja -pakkaukset

  • Jouluna kertyy normaalia enemmän jätettä, joten jouluna kannattaa kiinnittää huomiota lajitteluun. Kun jätteet päätyvät oikeaan paikkaan, talon jätekatos pysyy siistinä.
  • Käytetyt joulupaperit sopivat parhaiten energiajätteen joukkoon. Jos energiajätteen kierrätysmahdollisuutta ei ole, lahjapaperit menevät sekajätteeseen. Lahjapapereita ei voi laittaa paperin- tai kartonginkeräysastioihin. Hyväkuntoiset joulupaperit kannattaa säi­lyttää ja käyttää uudelleen. Ne sopivat hyvin esimerkiksi askarteluun.
  • Jouluna kertyy paljon myös kartonki-­, pahvi-­ ja paperipakkauksia. Tilaa säästyy kotona ja jäteastioissa, kun muistat litistää pakka­ukset, pakata ne tiiviisti sisäkkäin ja laittaa kartonkikeräysastiaan.

Joulukuusi

  • Kun joulu on juhlittu, riisu kuusi koristeistaan ja kuljeta se oman talosi jätepisteeseen. Jos talossasi on jätekatos, jätä kuusi katoksen ulkopuolelle, ettei se estä jäteastioiden tyhjentämistä.
  • Ethän paloittele kuusta osiin tai nosta osia jäteastioihin. Jäteyhtiö kerää kuuset jätepisteeltä pääsääntöisesti tammikuussa.

Kaipaatko ennen joulua inspiraatiota ja vinkkejä kodin siivoukseen? Lue vinkkimme uuninpuhdistukseen, kylpyhuoneen ja saunan joulusiivoukseen sekä astianpesukoneen puhdistamiseen.

Etsitkö vuokrakotia? Löydä täydellinen koti täältä.