Pieni kylpyhuone järkevään järjestykseen

Pieni kylpyhuone voi raastaa hermoja etenkin useamman henkilön taloudessa, mutta toisaalta se voi olla tehokas ja käytännöllinenkin. Miten pienikokoisen kylppärin saa toimivaksi?

Pienet kylpy- ja wc-tilat ovat tavallisia etenkin ennen 70-lukua rakennetuissa kaupunkiasunnoissa. Tiloihin ei suunniteltu paikkaa pesutornille, viikkauspöydälle tai pyykkikaapille, eikä niiltä vielä vaadittu esteettömyyttä.

Vaikka ahdas kylppäri voi kiireisinä aamuina aiheuttaa kränää, on sillä puolensakin. Pienen tilan saa muutamalla kikalla tehokkaaksi, eikä se vie neliöitä muilta huoneilta.

Voinko remontoida vuokra-asunnon kylpyhuoneen?

Kylpyhuoneremontit ovat vuokranantajan vastuulla, sillä vedeneristyksien, lattiakallistuksien ja muiden tärkeiden asioiden huomioimiseen tarvitaan alan asiantuntija. Vaikka asukas ei voi tunkeutua kylppärissä pintoja syvemmälle, onneksi kylpyhuoneen ilmeeseen voi vaikuttaa muilla keinoin. Pientä kylpyhuoneen tuunausta voi tehdä turvallisesti vuokra-asunnossa, kunhan ei poraa seiniin reikiä. 

Kuvassa pyöreä lamppu pyöreän peilin yllä.
Uusissa ja peruskorjatuissa SATOn vuokrataloissa on peilivalon lisäksi yleisvalaistus katossa, mutta vanhemmissa kylpyhuoneissa ainoa valaistus voi olla peilin tai peilikaapin valo seinällä. Jos tila tuntuu hämärältä, tarkista voitko vaihtaa valaisimeen kirkkaamman lampun ja pyydä tarvittaessa apua kotitalosi palvelupäälliköltä.

Valaistuksella ja peilillä tilan tuntua

Minkä tahansa huoneen viihtyisyyteen vaikuttaa tilan valaistus. Seinävalaisin riittää hyvin pienen kylppärin tai vessan valaistukseksi, kunhan valonlähde on tarpeeksi kirkas. Hyvä valaistus yhdessä hyvän peilin kanssa lisää tilan tuntua. Valaisimesta ja valaisinkuvusta riippuen voit kokeilla juuri sopivaa valonlähdettä omaan kylpyhuoneeseesi.

Avaruuden tuntua ja tunnelmaa voi lisätä myös maalaamalla. Kun maalaat tilaa ahtaamman tuntuiseksi tekevän puisen paneelikaton vaaleaksi kosteisiin tiloihin sopivalla maalilla, se kirkastaa kylpyhuoneen ilmettä kivasti

Pehmeyttä tekstiileillä

Valaistuksen lisäksi tekstiilivalinnoilla pystyy vaikuttamaan paljon pienen tilan yleistunnelmaan. Esimerkiksi pelkällä suihkuverhon värin valinnalla voi saada aikaan jo suuren muutoksen stemmingissä.

Vaikka oma maku ja tyyli ovat tärkeitä ja niitä kannattaa kuunnella, ota myös tilan sävyt ja materiaalit huomioon, kun teet sisustusvalintoja pieneen tilaan, muuallakin kodissasi.

Vaalea tai neutraalin sävyinen suihkuverho ovat varmoja valintoja varsinkin silloin, kun lattian tai seinän laatat ovat värilliset. Jutun vaaleammassa kylpyhuoneessa beigen väristä saumoitusta ja lattiaa on tuettu puisilla varusteilla sekä harmaa-valkoisella suihkuverholla. Vaalean ja pellavan sävyiset pyyhkeet jatkavat samaa neutraalia linjaa.

Suihkuverhon ja pyyhkeiden lisäksi voit vaikuttaa tilan tunnelmaan matoilla. Ne lisäävät myös tilan käyttömukavuutta. Jutun kylpyhuoneeseen valittiin puinen lattiaritilä tekstiilimaton sijaan, sillä se pysyy hyvin kuivana, vaikka vesi leviäisi lattialla suihkun aikana.

Kuvassa Marimekon kiva metsäinen suihkuverho ja vaaleanharmaita kalusteita
Suihkuverho peittää ison pinnan pienestä huoneesta. Suosi oma makusi huomioon ottaen vaaleita värejä ja lempeitä kuvioita.

Pussukat ja korit arvossa arvaamattomassa

Monimutkaisia säilytysratkaisuja pieneen kylpyhuoneeseen ei mahdu. Pienessä tilassa järjestelmällisyys on valttia.

Pakkaa pientavarat, meikit ja muut tarvikkeet pussukoihin ja koreihin, ja jätä tärkeimmät ja kauneimmat esineet esille.

Helposti lisää säilytytystilaa saat esimerkiksi imukupein tai tarralla kiinnitettävillä pikku koreilla, hyllyillä tai koukuilla.

Jos teet itse remonttia tai sisustat, jaa omat ideasi kanssamme. Tägää meidät @satokoti ja #satojaideoita

Juttu on julkaistu alunperin keväällä 2016 ja päivitetty keväällä 2021. Kuvissa: Verso Design -tikashylly, Suihkuverho, korikärry, puinen lattiaritilä ja pyyhkeet, Stockmann | Saippuapullot, Granit | Kosmetiikkatuotteet, Stockmann ja kuvausrekvisiittaa | Virkatut korit, kuvaustekvisiittaa.